Fiul meu nu-mi spune niciodată nimic. Cum să vorbești cu copiii tăi

Data publicării:
Fotografie de la RF._.studio
Fotografie de la RF._.studio

Sentimentul comun în rândul părinților este că aceștia nu dedică suficient timp copiilor/adolescenților. Mai mult, dacă te gândești bine, timpul pe care îl petreci vorbind cu copiii tăi este un timp în care faci și alte lucruri: gătești, conduci, călci, te uiți la televizor, te gândești la muncă etc. 



Dacă timpul de dedicat dialogului cu copiii nu este suficient din punct de vedere cantitativ și calitativ (înțeles ca deschidere și disponibilitate mentală pentru dialog), copiii nu se vor simți suficient de calmi pentru a se putea exprima în totală libertate, orice ar avea de spus, indiferent dacă este important sau nu.

Pentru o relație bună cu copiii tăi este important să știi că:

– Toți copiii (precum și adulții) au ceva de spus, dar nu sunt întotdeauna capabili să se exprime așa cum și-ar dori: din cauza timidității, pentru că nu sunt stimulați corespunzător, din cauza lipsei de încredere în sine, pentru că nu au fost niciodată obișnuiți să vorbească despre ei înșiși, pentru că cred că nu au lucruri interesante de spus etc.

– A-ți asculta copiii necesită timp, disponibilitate, răbdare și un vârf de inventivitate și creativitate pentru a face relația mai plăcută și mai veselă, mai ales când copiii sunt mici.

– Dacă vrei ca copiii tăi să vorbească cu tine, începe să vorbești cu ei. Educarea în dialog este un proces care se realizează pas cu pas, în mod consecvent în cadrul unei relații eficiente, antrenante și empatice. Dacă nu ai avut niciodată timp să asculți poveștile copiilor tăi despre fantezie și realitate încă de la o vârstă fragedă, nu te poți aștepta să se încreadă în tine când erai adolescenți. Acest lucru nu înseamnă că angajamentul nu va mai fi posibil, va dura doar puțin mai mult timp pentru a restabili contactul corect între voi.

 Câteva sfaturi utile:

– Niciodată nu este prea târziu să începi să vorbești și să-ți asculți copilul. Nu te descuraja ci continuă să faci încercări până când reușești să găsești „cheia potrivită” care îți va permite să intri în lumea lor.

– Încearcă să înțelegi când este momentul potrivit în care copiii tăi sunt cei mai disponibili să vorbească. De cele mai multe ori nu va coincide cu momentul tău de înclinație pentru dialog. Amintiți-vă întotdeauna cine este adultul și cine este copilul (sau adolescentul) și acționați în consecință fără a declanșa „războaie psihologice”.

 – A vorbi, a asculta și a fi ascultat implică timp care include un înainte, în timpul și după.

– Evitați interogațiile cu întrebări rapide, fără a da timp copilului să formuleze un răspuns adecvat.

 – Învață să asculți cu atenție răspunsurile copilului tău, evitând să te gândești deja la următoarea întrebare.

2. Fotografie... (pexels-kindel-media-8550837_77381100.jpg)

– Găsiți idei de dialog care nu sunt neapărat legate de școală. Mai ales la începutul conversației.

– Încercați să structurați întrebările deschise; acestea sunt întrebări care nu necesită un răspuns monosilabic. Există o mare diferență între: ”Cum a fost la test?” și ”Care a fost cea mai ușoară sau mai grea întrebare pe care ți-a pus-o profesorul tău de științe?” sau între ”Te-ai distrat acasă la prietenul tău?” și ” Ce jocuri te-ai jucat cu prietenul tău și care ți-a plăcut cel mai mult?”

– Nu fi nerăbdător dacă copilul tău nu vorbește; vezi dacă poți dezamorsa situația sau încearcă să vorbești din nou despre ea în alt moment. De exemplu:

Întrebarea mamei: „Ce ai făcut cu prietenul tău?”

Răspunsul fiului: „Nimic special….”

Comentariul mamei : „Îmi imaginez că tu și prietenul tău ai petrecut toată după-amiaza uitându-te la perete. Dacă da, ai dreptate că nu ai făcut nimic special. Ce crezi despre asta?"

 Dacă copilul nu are chef să vorbească, nu insista mai mult, dar readuceți subiectul în discuție mai târziu.

– Încercați să întrebați într-o formă de joc despre un lucru bun și un lucru rău care s-a întâmplat în timpul zilei. Încrede în el și lucrurile tale bune și rele.

A vorbi despre lucruri bune (și uneori a depune eforturi pentru a găsi ceva plăcut care s-a întâmplat în timpul zilei) înseamnă să-l învățăm pe copil (și pe noi înșine) să fim atenți la faptul că, chiar și în cele mai rele zile, ceva frumos se întâmplă totuși prin împărtășirea cu el emoții pozitive. .

Exprimarea lucrurilor rele servește la eliberarea celor mai dificile emoții, nu pentru a le ține înăuntru. În acest fel aflăm că și emoțiile care ne fac să ne simțim rău pot fi acceptate (și mai puțin dureroase) dacă sunt împărtășite cu cineva, în primul rând cu părinții.

În sfârșit, o mică reflecție:

Încearcă să intri într-o relație cu copiii tăi, pregătindu-ți un spațiu fizic, temporal și mental pentru a fi cu ei.

Dacă un copil simte că se poate exprima liber, fără teama de a fi mereu judecat, certat sau sfătuit, va putea să vorbească despre sine mult mai ușor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel