Fondul clasei NU dispare, deși este ilegal! Părinții dau și până la 1.000 lei: „Se complac în povestea asta ca să le fie bine copiilor”

Data publicării:
Fondul clasei NU dispare, deși este ILEGAL! Părinții dau și până la 1.000 lei „Se complac în povestea asta ca să le fie bine copiilor” FOTO: freepik.com @kocamir
Fondul clasei NU dispare, deși este ILEGAL! Părinții dau și până la 1.000 lei „Se complac în povestea asta ca să le fie bine copiilor” FOTO: freepik.com @kocamir

În timp ce elevii se întorc la cursuri în școlile din România, o practică controversată, dar răspândită, atrage atenția: părinții sunt presați să contribuie anual cu sume cuprinse între 150 și 1.000 de lei la fondul clasei, deși această practiă este ilegală conform legii.



Deși există presiuni subtile din partea profesorilor și directorilor, mulți părinți refuză să plătească aceste sume suplimentare, exprimând indignare față de nevoia de finanțare pentru necesități de bază.

Înregistrări și mărturii sugerează că părinții sunt adesea rugați să contribuie la fondurile claselor pentru a acoperi cheltuielile de zi cu zi ale școlilor, cum ar fi materialele de igienă sau alte nevoi. Cu toate acestea, această practică este ilegală și ar trebui să fie finanțată corespunzător de bugetul local sau de stat.

Directoarea unei grădinițe a argumentat că banii primiți de la primărie nu sunt suficienți pentru a satisface necesitățile a peste 200 de copii înscriși în instituție. Cu toate acestea, această justificare nu schimbă faptul că cererea de bani de la părinți este ilegală.

Citește și Deschiderea cu întârziere pentru prima creșă verde din România: Construcția, gata în 3 Luni, autorizația sosită după 7

Părinții pot sponsoriza școlile dacă se constituie în asociații sau pot ceda 2% din impozitul pe venit către unitățile de învățământ

Părinții care refuză să plătească aceste sume ilegale se simt presați să o facă, deoarece doresc binele copiilor lor: „Se complac în povestea asta ca să le fie bine copiilor”. Cu toate acestea, ei critică guvernul pentru eșecul său de a finanța adecvat educația publică.

Federația Națională de Părinți estimează că părinții contribuie anual cu sume substanțiale la aceste fonduri, deși legea nu permite acest lucru. În plus, unele școli au primit finanțare externă prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR): „Doar directorii care nu au întins mâna nu au primit bani. Sunt 3,6 miliarde care intră în școli”, spune Iulian Cristache, presedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, la Știrile PRO TV.

În conformitate cu legea, părinții pot sponsoriza școlile dacă se constituie în asociații sau pot ceda 2% din impozitul pe venit către unitățile de învățământ. Cu toate acestea, regulamentul școlar interzice implicarea elevilor sau a profesorilor în strângerea de fonduri, punând în lumina încă o dată caracterul ilegal al practicii actuale.

Într-o perioadă în care educația ar trebui să fie prioritate, practica ilegală a cererii de bani de la părinți pentru a asigura necesitățile școlilor rămâne un subiect de dezbatere și preocupare în întreaga țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel