Generația Alpha, în pericol din cauza parentingului blând! Profesorii, semnal de alarmă: „Acest stil parental e greșit înțeles și aplicat într-un mod care scapă de sub control!”

Data publicării:
Generația Alpha, în pericol din cauza parentingului blând! Profesorii, semnal de alarmă: „Acest stil parental e greșit înțeles și aplicat într-un mod care scapă de sub control!” / FOTO: freepik.com @stardnet
Generația Alpha, în pericol din cauza parentingului blând! Profesorii, semnal de alarmă: „Acest stil parental e greșit înțeles și aplicat într-un mod care scapă de sub control!” / FOTO: freepik.com @stardnet

O educatoare afirmă că există o „schimbare majoră” în comportamentul copiilor și că „parentingul blând” ar fi responsabil pentru deteriorarea acestora.



Pe măsură ce profesorii din toată țara și-au exprimat, pe rețelele sociale, îngrijorările profunde cu privire la viitorul generației Alpha, o educatoare a intrat în conversație pentru a împărtăși „opinia sa nepopulară” despre modul în care „parentingul blând” ar „distruge” copiii mici.

Aceasta a apelat la TikTok pentru a evidenția provocările uriașe cu care se confruntă educatorii în încercarea de a educa copiii preșcolari.

Citește și Un psihiatru Harvard dezvăluie secretul pentru a fi un părinte mai bun decât au fost părinții tăi pentru tine

Educatoarea a observat o schimbare izbitoare în comportamentul elevilor

Cassie Martinez, profesoară de grădiniță de 10 ani, a explicat că a observat o schimbare izbitoare în comportamentul elevilor și crede că această schimbare este rezultatul modificărilor din stilurile parentale.

„Simt că acum 10 ani, copiii erau mult mai ușor de gestionat”, a spus Martinez. „Înțelegeau că trebuie să respecte adulții, profesorii. Știau ce înseamnă școala și cum trebuie să se comporte.”

„Astăzi, parentingul blând ne distruge copiii”, a adăugat ea, conform Your Tango. Martinez a sugerat că acest stil parental nu este întotdeauna potrivit pentru toți copiii și că unii au nevoie de o abordare mai autoritară.

Cercetările arată că strategiile parentale blânde nu sunt mereu eficiente în gestionarea comportamentului agresiv și opoziționist al copiilor. Conform Simply Working Mama, „Accentul pus pe validarea emoțională și lipsa unor limite clare pot duce la o lipsă de structură și disciplină în viața copiilor.”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Parentingul blând poate oferi o alternativă la natura problematică a anumitor abordări autoritare

Potrivit revistei The New Yorker, această metodă a câștigat popularitate datorită modului în care ajută copiii să-și recunoască și să-și înțeleagă „sentimentele și motivațiile din spatele comportamentului provocator, în loc să se concentreze doar pe corectarea comportamentului în sine.”

Psihologia din spatele acestui stil parental pune accentul pe respectarea limitelor, oferirea de opțiuni în locul comenzilor și evitarea utilizării recompenselor sau pedepselor.

În esență, atunci când este aplicat corect, parentingul blând permite copilului să devină conștient de sine și inteligent din punct de vedere emoțional, astfel încât să-și gestioneze mai bine emoțiile.

„Copilul devine o persoană care se autoreglează, amabilă și conștiincioasă pentru că își dorește asta, nu pentru că primește o înghețată ca recompensă”, notează The New Yorker.

Cu toate acestea, se pare că acest stil parental este adesea greșit înțeles și aplicat într-un mod care scapă de sub control.

Parentingul blând vs. parentingul „pasiv” sau „absent”

SURSA FOTO: freepik.com @dekazigzag

Deși învățarea copiilor să-și înțeleagă și să-și accepte emoțiile este esențială, unii părinți interpretează greșit acest stil parental, permițându-le copiilor să se comporte necorespunzător fără a lua măsuri.

Această abordare a fost caracterizată drept parenting „pasiv” sau „absent”, în care părinții permit copiilor să facă ce doresc, oferind puțină sau nicio îndrumare, doar pentru a evita conflictele sau pentru a-și mulțumi copiii.

„Cred că parentingul blând este confundat cu parentingul pasiv. Adevăratul parenting blând implică o abordare autoritară combinată cu conștientizarea emoțională”, a explicat un profesor cu 10 ani de experiență în comentariile la postarea TikTok a lui Martinez.

„Problema este că cei care încearcă să aplice parentingul blând nu îl înțeleg cu adevărat, iar rezultatul este lipsa de implicare parentală”, a adăugat un alt utilizator în comentarii.

Din cauza acestei lipse de îndrumare, mulți copii devin greu de controlat în clasă, iar profesorii își petrec mare parte din timp încercând să restabilească ordinea, în loc să se concentreze pe predare.

„Avem mâinile legate; nu putem face prea multe când copiii se poartă urât, când țipă, înjură, aruncă scaune sau încearcă să lovească profesorii cu jachetele lor și calcă totul în picioare”, a spus Martinez îngrijorată. „Nu este corect, mai ales când parentingul blând nu funcționează pentru acei copii.”

„Copiii mei nu primesc educația pe care o merită pentru că profesorii sunt ocupați să gestioneze copiii problemă. Nu este corect”, a comentat un părinte pe TikTok.

Lipsa tot mai accentuată de respect față de profesori din partea părinților

O cauză fundamentală a acestei probleme este, probabil, lipsa tot mai accentuată de respect față de profesori din partea părinților și a administrației. Pe lângă impactul mental asupra copiilor și utilizarea excesivă a tehnologiei, concentrarea educației publice pe testele standardizate a dus la o scădere semnificativă a plăcerii autentice de a învăța.

Din cauza lipsei de sprijin și respect cu care se confruntă, nu doar din partea elevilor, ci și a părinților și a comunității academice, mulți profesori aleg să renunțe la meserie în număr tot mai mare.

Mulți profesori consideră că o criză în rândul generației Alpha este iminentă dacă educația blândă continuă în forma actuală

SURSA FOTO: freepik.com @BillionPhotos

Deși, în circumstanțele potrivite, implementarea corectă a acestui tip de educație poate aduce numeroase beneficii, în practică, din cauza mai multor factori contribuitori, copiii ajung să creadă că sunt imuni la consecințe, iar profesorii sunt profund îngrijorați de viitorul lor.

Aceștia, confruntați direct cu instabilitatea generației Alpha, subliniază necesitatea urgentă de a găsi un echilibru între educația blândă și cea autoritară, înainte de a fi prea târziu.

Odată ce copilul ajunge în adolescență, comportamentul său poate deveni mult mai dramatic și greu de gestionat dacă nu a fost învățat să respecte limitele. În acel moment, va fi prea târziu pentru a stabili orice formă de autoritate, iar comportamentul său se va deteriora și mai mult.

Niciun stil parental nu este perfect, însă este urgent să găsim un echilibru în creșterea copiilor

A fi părinte nu este o sarcină ușoară, dar atunci când numeroși profesori își exprimă îngrijorările cu privire la viitorul generației Alpha din cauza comportamentului lor necontrolat, este clar că trebuie să devină o prioritate recâștigarea controlului înainte ca situația să escaladeze.

„Trebuie să-ți înveți copiii să distingă binele de rău. Dacă nu învață asta, vor ajunge la închisoare”, a subliniat Martinez. „Profesorii nu sunt acolo să se ocupe de copii, ci pentru a-și face treaba, iar copilul tău îl împiedică pe acel profesor să-și îndeplinească rolul. Mai mult, copilul tău îi împiedică și pe ceilalți elevi din clasă să învețe.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel