Gestionarea furiei: Înainte de a te enerva pe copiii pune-ți aceste întrebări

Data publicării:
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Dacă ai tendința de a-ți pierde răbdarea cu copiii tăi, poate fi util să-ți pui aceste întrebări pentru a reflecta la ce înseamnă să fii părinte și să ai o familie.



Furia și frustrarea sunt emoții umane universale, dar asta nu înseamnă că trebuie să fii o victimă a acestora și să lași sentimentele negative să prevaleze. 

Ca adulți, avem obligația față de familie și față de noi înșine de a împiedica emoțiile noastre să ne acapareze și de a putea reflecta la ceea ce se întâmplă. De aceea, în acest articol vei descoperi o listă de 5 întrebări pe care să ți le pui atunci când te enervezi pe copiii tăi.

Să recunoaștem: a fi părinte este dificil! A nu avea timp nici măcar să mergi la baie sau la duș fără să auzi pași mici care se apropie poate fi incredibil de frustrant. 

Un mod în care mulți părinți își exprimă furia și frustrarea este de a țipa la copiii lor. Nu pentru că vor neapărat să urle, ci pentru că, uneori, se simt atât de copleșiți încât își pierd controlul. Alteori, poate fi mai ușor să țipi decât să implementezi strategii pentru a rămâne calm.

1. Înainte de a pune întrebări, faceți o pauză pentru a reflecta

Timpii de așteptare nu sunt doar pentru copii. Chiar și adulții au nevoie de timpi de așteptare sau pauze scurte pentru a se calma. Respiră adânc, acordă-ți câteva minute să te calmezi și să-ți regăsești motivul: doar așa vei putea lua deciziile corecte.

2. Este atât de rău să-ți lași copiii să facă greșeli din când în când?

Când este cazul, lăsați copiii să facă lucrul greșit. Lasă-i să și greșească. Dacă ai o dorință puternică de a le arăta că fac lucrurile în mod greșit, să știi că este ego-ul tău. Copilul va trebui să învețe și prin geșeli.

Desigur, este responsabilitatea părinților să-și educe copiii să facă distincția între bine și rău. Cu toate acestea, nu veți putea niciodată să controlați alegerile pe care le fac și, în cele din urmă, și ei vor trebui să învețe din consecințele greșelilor lor.

3. Întrebări pentru reflecție: ai prefera să fie fericit sau să ai tu dreptate?

Decide ce este mai important: să fie fericit sau să ai tu dreptate? Multe argumente sunt rezultatul dorinței de a avea dreptate. Dacă alegi fericirea copilului tău, în detrimentul dreptății tale de moment, viața de familie va fi mai plăcută și vei fi părinți mai relaxați. Ce este cel mai important pentru tine?

2. Fotografie... (pexels-mikhail-nilov-8120007_22562300.jpg)

Foto: Mihail Nilov/ Pexels

4. Poți recunoaște furia înainte de a reflecta?

Luați un minut pentru a vă recunoaște furia. Imaginați-vă că vă observați iritația și supărarea din exterior.

Cum se simte? De unde vine emoția pe care o simți în corpul tău? O simți în cap, piept sau stomac? Ți s-a schimbat respirația? Îți tremură mâinile sau vrei să le strângi într-un pumn? Recunoscând furia, vei avea o perspectivă diferită care poate slăbi emoțiile negative.

5. De ce ești supărat?

Acest lucru poate părea de bază, dar întrebați-vă de ce sunteți supărat. Te-a rănit cineva fizic? Te-au dezamăgit? Nu au respectat una dintre valorile tale? Află de ce ești frustrat și fă pașii necesari pentru a găsi o soluție. Important este să știi ce se întâmplă cu tine, astfel încât să poți găsi o cale de ieșire cât mai curând posibil.

Concluzii

Furia și frustrarea sunt o oportunitate practică de a găsi pacea. Ori de câte ori te simți supărat, vezi situația ca pe o oportunitate de a-ți exersa abilitățile de gestionare a furiei. Faceți eforturi pentru a gestiona această perioadă de frustrare mai bine decât data trecută.

Evitați să lăsați furia, frustrarea și supărarea să preia condtrolul. În calitate de părinți, avem diverse opțiuni disponibile. Încearcă să găsești soluții și să promovezi liniștea în loc să cedezi impulsurilor primitive, pentru că acestea nu vor face decât să dăuneze atât ție, cât și familiei tale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel