Greșeala frecventă pe care o fac părinții atunci când vor să-și pedepsească copilul, potrivit unui terapeut

Data publicării:
Greșeala frecventă pe care o fac părinții atunci când vor să-și pedepsească copilul, potrivit unui terapeut / FOTO: freepik.com @alf061
Greșeala frecventă pe care o fac părinții atunci când vor să-și pedepsească copilul, potrivit unui terapeut / FOTO: freepik.com @alf061

Mulți dintre părinți utilizează pedeapsa în abordarea lor educativă, dar conform unor terapeuți, acest lucru nu este întotdeauna benefic pentru copii. 



Pentru unii părinți, pedeapsa pare a fi o soluție practică sau chiar singura modalitate de a-și ghida copiii și a-i determina să-și schimbe comportamentul.

De exemplu, dacă copilul tău nu-și face temele și petrece timp excesiv în fața ecranului, poate părea rezonabil să-i restricționezi accesul la dispozitive. Cu toate acestea, conform lui Catherine Knibbs, terapeut, acest tip de abordare poate să nu fie cel mai benefic.

Ea a discutat cu Your Tango despre alternativele mai eficiente pentru a transmite valori și aptitudini copilului tău, în loc să recurgi la pedeapsă.

Pedeapsa lipsită de explicații nu îi oferă copilului sau adolescentului o înțelegere reală a greșelii

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

Knibbs subliniază că pedeapsa lipsită de explicații nu îi oferă copilului sau adolescentului o înțelegere reală a greșelii sale și a modalităților de corectare a comportamentului.

Mai mult, această abordare poate afecta negativ încrederea și relația de încredere dintre părinte și copil.

În schimb, terapeutul sugerează să inițiezi o discuție cu copilul, aflându-i sentimentele și oferindu-i oportunitatea de a-și exprima gândurile.

După ce ai stabilit o legătură emoțională, poți explica în termeni simpli modul în care copilul își poate ajusta comportamentul și își poate gestiona mai eficient timpul între teme și activitățile recreative.

O abordare empatică ar putea începe cu recunoașterea efortului pe care îl implică temele și înțelegerea nevoii de relaxare.

„Înțeleg că temele sunt dificile. Nu te judec pentru dorința de a te distra în schimb”, ar putea fi un mod eficient de a începe dialogul, conform lui Catherine Knibbs.

Ea sugerează, de asemenea, să stabilești împreună cu copilul obiectivele și să îl întrebi dacă simte că munca este prea dificilă, pentru a putea adapta mai bine abordarea în funcție de nevoile sale.

Obiective clare, modalități de a le atinge și iubire

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Potrivit terapeutului, focalizarea pe obiective clare și modalități de a le atinge poate fi o forță motrice puternică pentru tineri, spre deosebire de utilizarea pedepsei.

Atunci când tinerii sunt încurajați să urmărească cu hotărâre un scop și li se oferă mijloace pentru a-l atinge, aceasta poate constitui o sursă de motivație reală.

În cazul în care această motivație nu este suficientă, se poate apela la o altă sursă de forță motrice: iubirea.

Paige Dorn, un expert în domeniu, subliniază importanța contactului uman și a afecțiunii în fiecare etapă a vieții pentru o dezvoltare emoțională și neurobiologică sănătoasă.

Este esențial ca copiii să simtă că sunt iubiți, chiar și atunci când greșesc sau nu își ating potențialul maxim. Prin ascultare activă și încurajarea exprimării sentimentelor, le oferim copiilor noștri un spațiu sigur în care să-și regleze emoțiile și să facă față situațiilor dificile.

Această abordare nu doar că promovează o legătură puternică de încredere între părinți și copii, ci și îi ajută pe aceștia să-și dezvolte capacitățile de gestionare a emoțiilor și reziliență în fața provocărilor vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Metode si tehnici





DC Media Group Audience
pixel