Copiii născuți după 2020, parte din Generația Alfa (2010–2025) și viitoarea Generație Beta (2025–2039), vor trăi într-o lume foarte diferită de cea pe care o cunoaștem astăzi. Deocamdată, sunt doar niște copii lipsiți de griji, fără să-și imagineze provocările care îi așteaptă.
Însă viitorul, avertizează cercetătorii de la Universitatea din Bruxelles, s-ar putea să nu fie deloc unul roz. Dimpotrivă, ar putea semăna mai degrabă cu un coșmar.
La ce ar trebui să ne așteptăm pentru copiii noștri?
SURSA FOTO: freepik.com @amelilinke
Încălzirea globală s-a accelerat vizibil începând cu anii 1980. Cei mai fierbinți ani se succed unul după altul: 2014, 2018, 2020... iar numărul zilelor caniculare, cu temperaturi peste 25°C, s-a dublat în unele regiuni, ajungând de la 4 la 8 zile pe an, notează parents.fr.
În același timp, zilele cu temperaturi sub zero grade au devenit tot mai rare. Toate aceste schimbări climatice vin cu repercusiuni majore.
Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, copiii născuți în secolul XXI vor fi expuși la un număr semnificativ mai mare de fenomene meteorologice extreme comparativ cu generațiile anterioare.
Iată ce ar putea înfrunta:
De 36 de ori mai multe valuri de căldură
De 5 ori mai multă secetă
De 4 ori mai multe pierderi de culturi
De 2 ori mai multe incendii de vegetație și pădure
Conform cercetărilor, dacă încălzirea globală se menține la +1,5°C, aproximativ 52% dintre copiii născuți în 2020 vor experimenta valuri de căldură fără precedent.
Însă dacă temperatura medie globală ajunge la +3,5°C până în anul 2100, atunci peste 90% dintre copii vor fi expuși la călduri extreme.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Corpul uman nu este construit pentru a rezista la călduri extreme, cu atât mai puțin cel al copiilor. Cei care suferă de astm, tulburări de dezvoltare, dizabilități fizice sau mintale ori afecțiuni cardiace sunt mult mai vulnerabili în fața acestor fenomene.
Este momentul să luăm măsuri concrete pentru a proteja planeta, nu doar pentru noi, ci mai ales pentru copiii de astăzi. Viitorul lor depinde de alegerile noastre de acum.
Trebuie să ne asigurăm că vor putea trăi în orașe, sate și țări care să nu se transforme în deșerturi de nesuportat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.