Impactul psihologic de a avea un nume foarte comun în societate. Ce este mai bun pentru stima de sine: un nume obișnuit sau un nume original?

Data publicării:
Impactul psihologic de a avea un nume foarte comun în societate. Ce este mai bun pentru stima de sine: un nume obișnuit sau un nume original? / FOTO: freepik.com @syda_productions
Impactul psihologic de a avea un nume foarte comun în societate. Ce este mai bun pentru stima de sine: un nume obișnuit sau un nume original? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Ce este mai bun pentru stima de sine: un nume comun sau un nume original? Vă spunem ce cred psihologi americani de prestigiu despre asta.



Te gândești la alegerea unui nume comun pentru bebelușul tău, dar ai dubii cu privire la modul în care acest lucru ar putea influența stima de sine a copilului? În acest caz, ar fi util să afli ce spun psihologii despre impactul acestui tip de nume asupra dezvoltării stimei de sine a indivizilor.

În contextul importanței pe care o au numele în modelarea caracterului unei persoane, cercetările recente în acest domeniu indică faptul că numele comune pot avea atât avantaje, cât și dezavantaje în ceea ce privește impactul asupra stimei de sine, comparativ cu numele mai neobișnuite sau originale. Indiferent de alegerea făcută, numele pe care îl vei alege pentru bebelușul tău va influența modul în care este perceput de ceilalți, conform mai multor studii, notează serpadres.es.

De exemplu, conform afirmațiilor lui David Zhu, un psiholog de la Universitatea de Stat din Arizona, specializat în studiul psihologiei numelor, numele comune par să ofere inițial un avantaj față de cele mai rare sau mai originale, deoarece acestea sunt mai familiare și mai ușor de reținut. Persoanele cu nume comune, care sunt mai frecvente și mai populare, sunt adesea mai bine acceptate social.

Cu toate acestea, Zhu subliniază că, pe termen lung, numele mai neobișnuite, care pot părea ciudate în copilărie și adolescență, pot deveni atrăgătoare și pot crea o impresie de interes și unicitate la vârsta adultă.

CITEȘTE ȘI Numele dat celor mai drăguți oameni din lume, conform statisticilor: „Au un comportament exemplar!”

Numele neobișnuite pot influența pozitiv dezvoltarea creativității

În plus, conform aceluiași psiholog, numele neobișnuite pot influența pozitiv dezvoltarea creativității și pot promova o mentalitate deschisă. Această concluzie a fost susținută de analiza efectuată de Zhu și echipa sa asupra numelui directorilor generali din peste 1.000 de companii.

Indiferent dacă numele pe care îl alegeți pentru bebelușul dvs. este comun sau original, alți psihologi susțin că importanța în impactul asupra stimei de sine este dacă persoanei care îl poartă îi place sau nu acel nume. Astfel, dacă alegeți un nume comun pentru bebelușul dvs. și acesta îi place, acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra percepției sale de sine.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de psihologul american Jean Twenge. Twenge a descoperit că, indiferent dacă numele era rar sau obișnuit, persoanelor cărora nu le plăceau propriul nume tindeau să aibă o adaptare psihologică mai slabă. Dacă numele nu conferă securitate persoanei, aceasta poate deveni auto-conștientă și poate fi mai retrasă în interacțiunile sociale.

VEZI ȘI Acestea sunt numele celor mai neastâmpărați copii, conform statisticilor: Peste 63.000 de părinți au participat la studiu

Cum puteți ști dacă numele pe care îl alegeți va fi pe placul său?

Însă, cum puteți ști dacă numele pe care îl alegeți pentru copilul dvs. astăzi va fi pe placul său în viitor? Un criteriu important în alegerea numelui perfect este să luăm în considerare ceea ce spun experții în lingvistică cognitivă. În acest sens, cercetările profesorului de la Universitatea din Birmingham, Bodo Winter, în colaborare cu brandul de produse pentru copii „My First Years”, au relevat cele mai frumoase 50 de nume din lume, conform științei.

Winter consideră că numele care sună cel mai plăcut urechii umane și se caracterizează prin muzicalitatea lor excelentă sunt cele care sunt considerate cele mai frumoase. Prin urmare, dacă vă place un nume pentru bebelușul dvs. care este considerat comun, acesta poate fi o alegere excelentă, deoarece aceste tipuri de nume se caracterizează tocmai prin sunetul lor plăcut și acceptat.

CITEȘTE ȘI Cum să alegi numele perfect pentru copilul tău, conform experților în lingvistică cognitivă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Divertisment





DC Media Group Audience
pixel