Importanța oglinzii în dormitorul copilului: Un instrument fundamental pentru dezvoltare

Data publicării:
Fotografie de la Владимир Васильев/ Pexels
Fotografie de la Владимир Васильев/ Pexels

Pare absurd, dar jocul oglinzii pentru nou-născuți este jocul principal pentru dezvoltarea psihomotorie (etapele dezvoltării psihomotorii sunt etapele prin care copilul dobândește abilități și abilități cognitive, relaționale, motorii și posturale.)



Conform metodei Montessori, oglinda este foarte utilă pentru creșterea micuțului. În timpul creșterii, oglinda îl ajută să dobândească o funcție spațială și îl ajută să învețe conștientizarea propriului său corp și a gesturilor sale, exersând mișcarea și devenind conștient de sine în spațiul care îl înconjoară. Privirea în oglindă este un ajutor excelent pentru nou-născut pentru a învăța cum este făcut și pentru a-și exersa primele mișcări.

Dar haideți să descoperim mai pe larg importanța oglinzii din dormitorul unui copil.

Așa cum am spus mai sus, oglinda este un instrument fundamental pentru dezvoltarea emoțională a copilului și a învăța să o folosească are o valoare infinită în raport cu întreaga existență.

Din acest motiv, dacă te lupți cu amenajarea dormitorului copiilor și dorești să creezi un spațiu stimulant care să le promoveze dezvoltarea într-un mod sănătos și progresiv, iei în considerare să montezi și o oglindă.

Acest obiect de zi cu zi, care poate părea simplu și obișnuit la prima vedere, aduce cu el resurse foarte importante. Să încercăm să înțelegem de ce.

Oglindă și stimulent pentru descoperire

Din punct de vedere pedagogic, oglinda devine un stimul incredibil încă din primele luni de viață. În metoda Montessori, de exemplu, rolul oglinzii este imediat eficient.

Această abordare recomandă amplasarea oglinzii în dormitorul copiilor lângă covorașul de joacă pentru a asigura libertatea de mișcare și explorare.

De altfel, în faza în care cei mici stau pe burtă, a avea o oglindă lângă zona de joacă îi va permite să observe propria reflexie. Intrigați de ceea ce văd, vor fi mai motivați să ridice capul și se vor „antrena” pentru a-l menține ridicat din ce în ce mai mult pentru a observa mai bine ceea ce văd.

În această fază, pe care am putea-o plasa începând cu 3 luni, copilul începe călătoria către autonomie. Se uită în jur și încetul cu încetul starea de fuziune totală cu mama lui începe să fie mai puțin strictă.

Oglinda devine așadar un instrument care facilitează descoperirea și îi permite copilului să înceapă să înțeleagă că există o lume care îl înconjoară.

Oglinda și identitatea personală a copilului

Multe studii au arătat că există o legătură strânsă între oglinzi și identitatea personală la copii.

Prin observarea propriei imagini, copiii învață să se recunoască într-o manieră din ce în ce mai conștientă, construindu-și astfel propria identitate pas cu pas.

Punctul de plecare este nou-născutul, în care experiența de sine este alcătuită din senzațiile care derivă din corpul său și din mediul care răspunde nevoilor sale. În acest moment precis al vieții, copilul se recunoaște în fața mamei. Oglinda pentru copilul mic este chipul mamei.

Ulterior, când copilul începe să interacționeze cu lumea exterioară, va găsi în oglindă un instrument de cunoaștere a sinelui.

Acest lucru se va întâmpla prin diferite faze, pe care le putem rezuma după cum urmează: „Observăm, studiem, recunoaștem”.

Acest proces de recunoaștere trece printr-o fază în care:

- Când se uită în oglindă, copilul nu se recunoaște în imaginea reflectată, ci o confundă cu imaginea altcuiva și încearcă să-l surprindă privind în spatele oglinzii;   

- Recunoaște personajul fictiv și încetează să mai trateze imaginea reflectată ca pe un obiect real;   

- Se recunoaște pe sine devenind astfel acea imagine.

După ce a ajuns la conștientizarea de a fi însuși copilul în oglindă, începe o lume a creativității și a imaginației.

Câți dintre noi, amintindu-ne momente din copilărie, nu ne gândim la momentele în care, privindu-ne în oglindă, ne-am îmbrăcat în adulți, imaginându-ne lumi fantastice?

Iată de ce astăzi, ca și atunci, privitul în oglindă are beneficii asupra inteligenței emoționale, deoarece copiilor le place să se uite la reflectarea lor.

În faza în care identitatea este bine definită și copiii sunt conștienți că ceea ce văd este reflectat, oglinda devine o jucărie educativă care le permite să inventeze povești stimulându-le imaginația și creativitatea.

În concluzie, o oglindă va fi un cadou excelent și accesoriul de mobilier potrivit pentru că este util pentru creșterea copilului într-un mod sănătos și progresiv (se observă, se studiază și în final se recunoaște).  Va fi un stimul pentru imaginația și creativitatea lui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel