În grupurile sanitare din școli se va folosi doar săpun lichid și vor fi puse afișe cu mesaje “Apa este bună de băut” sau “Apa nu este bună de băut

Data publicării:
În grupurile sanitare din școli se va folosi doar săpun lichid și vor fi puse afișe cu mesaje “Apa este bună de băut” sau “Apa nu este bună de băut / FOTO: freepik.com
În grupurile sanitare din școli se va folosi doar săpun lichid și vor fi puse afișe cu mesaje “Apa este bună de băut” sau “Apa nu este bună de băut / FOTO: freepik.com

 Documentul nu prevede obligativitatea, ci doar recomandare. De asemenea, o altă modificare este legată de calitatea apei și se precizează ce măsuri trebuie să ia școala dacă apa nu e potabilă.Toaletele din școli, laboratoarele și atelierele să fie dotate doar cu săpun lichid, nu și săpun solid, cum este menționat în normele actuale, propune Ministerul Sănătății în proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor de igienă pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă şi recreerea copiilor şi tinerilor, pus în dezbatere publică. Modificări privind dotările din toaletele școlii și calitatea apei au fost propuse de Ministerul Sănătății în proiectul actualizat pentru aprobarea Normelor de igienă pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă şi recreerea copiilor şi tinerilor.

La articolul 7, alin. 3 se propune ca laboratoarele și toaletele să fie dotate doar cu săpun lichid, nu și solid cum este menționat în actualele norme.

„(3). În vestibulul grupurilor sanitare, în ateliere şcolare, în laboratoare (fizică, chimie, alimentaţie publică din cadrul şcolilor de profil), în antreul sălilor de mese, precum şi în vestibulul grupurilor sanitare din cadrul sălilor de educaţie fizică/sălilor de gimnastică şcolare se amenajează chiuvete – lavoare, cu săpun lichid şi prosoape de hârtie sau dispozitiv electric de uscare a mâinilor.”  

O altă modificare este legată de calitatea apei și afișarea unor mesaje la loc vizibil pentru elevi, după caz: “Apa este bună de băut” sau “Apa nu este bună de băut și se va folosi doar pentru spălat pe mâini”. 

În plus, dacă apa nu este potabilă, se acceptă temporar utilizarea de recipiente – dozatoare de apă potabilă, prevăzute cu pahare de unică folosinţă și este obligatoriu ca furnizorul de apă potabilă îmbuteliată pentru dozatoare să pună la dispoziția unității de învățământ, la fiecare aprovizionare realizată, o copie a celui mai recent buletin de analiză pentru apa furnizată. 

Pentru spălarea mâinilor, până la asigurarea apei potabile conforme din punct de vedere al calității în concordanță cu termenele prevăzute în programele de conformare, se vor amenaja temporar spălătoare provizorii, formate din bazin cu robinet, cu o capacitate de 5-10 litri, sau rezervor de capacitate mare, din care se distribuie apa către spălătoare, aprovizionat cu apă potabilă de către producător autorizat şi chiuveta cu scurgere la fosă vidanjabilă. Rezervoarele se vor igieniza săptămânal, în afara programului școlar. Concomitent, se vor asigura dispensere pentru dezinfecția mâinilor. Dacă apa din sursa proprie (fântână sau puț forat) este conformă cu parametrii bacteriologici,  dar neconformă cu parametrii chimici și/sau indicatori, aceasta poate fi folosită pentru spălat pe mâini și igienizarea unității. Se vor afișa la loc vizibil în vecinătatea chiuvetelor pentru elevi, înscrisuri, după caz: “Apa este bună de băut” sau “Apa nu este bună de băut și se va folosi doar pentru spălat pe mâini”, potrivit Edupedu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri

DC Media Group Audience
pixel