A face tumba este o abilitate cu un impact semnificativ asupra dezvoltării creierului la copii.
În cel mai recent videoclip informativ publicat pe rețelele de socializare, neuropsihologul Álvaro Bilbao se întreabă de ce este atât de important ca micuții să facă tumba. Expertul în creierul copiilor explică de ce exercițiul de rotire totală a corpului, cu capul înainte, este un gest simplu cu un impact semnificativ în dezvoltarea copiilor. După cum afirmă specialistul, majoritatea copiilor îl fac în jurul vârstei de 4 sau 5 ani.
Înainte de a trage concluziile, Bilbao oferă o scurtă descriere a contextului teoriei sale. El menționează că este alarmant faptul că din ce în ce mai puțini copii învață să facă tumba, iar acest lucru se datorează, în opinia sa, faptului că aceștia petrec tot mai puțin timp în medii care le permit să se joace liber. Neuropsihologul se referă la locuri precum parcuri, dar și acasă, unde părinții ar putea să le ofere copiilor lor oportunități de a explora și de a se juca liber. El menționează că introducerea prea devreme a ecranelor și disponibilitatea excesivă a jucăriilor pot reduce timpul pe care copiii îl petrec jucându-se cu propriile corpuri, ceea ce are un impact negativ asupra dezvoltării lor.
Neuropsihologul Álvaro Bilbao aduce în prim-plan importanța surprinzătoare a acestei abilități, numind-o „o abilitate extrem de valoroasă din perspectiva dezvoltării cerebrale”. El argumentează că atunci când copiii învață exercițiul de rotire totală a corpului, cu capul înainte, „își ajută creierul să integreze o serie de reflexe care îl fac pe copil să se sperie sau să fie alert atunci când își pierde controlul sau se simte dezorientat”.
În esență, tumba, atât în faza sa de pregătire, cât și în cea de practicare, devine o unealtă esențială pentru dezvoltarea atât cerebrală, cât și emoțională a copiilor. Acesta reprezintă, în viziunea lui Álvaro Bilbao, un mod de a-i învăța să se simtă în siguranță și să aibă încredere în ei înșiși în situațiile în care nu au control deplin. Cu toate acestea, este important de subliniat că absența acestei abilități la copiii mai mari nu reprezintă o problemă în sine. Bilbao sugerează că poate fi posibil ca aceștia să nu știe încă cum să facă tumba, fie pentru că nu au avut ocazia să o încerce, fie pentru că le este teamă să se confrunte cu suprafețe dure. Prin urmare, acesta îndeamnă toți părinții cu copii să îi învețe să facă tumba, într-un mediu sigur, desigur.
Pentru a face acest lucru, el recomandă începerea cu practicarea pe suprafețe moi. „Această abilitate îi va ajuta să tolereze mai bine incertitudinea și să dobândească încredere în ei înșiși”, subliniază Álvaro Bilbao.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.