Journaling-ul și beneficiile terapeutice asupra adolescenților

Data publicării:
Fotografie de la Norma Mortenson/ Pexels
Fotografie de la Norma Mortenson/ Pexels

Faptul că un adolescent notează într-un jurnal ceea ce simte contribuie la bunăstarea și sănătatea sa psihologică. Haideți să aflăm de ce.



A ține un jurnal este obiceiul de a-ți scrie gândurile, sentimentele și experiențele de viață. Este vorba despre a surprinde reflecții, frici, dorințe și emoții într-un caiet.

În timp ce angajarea în această practică este profund valoroasă în orice etapă a vieții, poate căpăta o semnificație suplimentară în timpul adolescenței.

În acest sens, trebuie avut în vedere faptul că această perioadă este trăită de obicei cu o intensitate emoțională deosebită. Deci, ce este mai bun decât un jurnal pentru a exprima un asemenea tumult de emoții?

Ce înseamnă să scrii într-un jurnal?

Mai simplu spus, jurnaling-ul este practica de a-ți înregistra viața într-un jurnal. Aceasta este o propunere care nu are instrucțiuni stricte, deoarece nu există o modalitate corectă sau greșită de a o face. Fiecare persoană poate alege cum să abordeze această experiență și să decidă cât de profund vrea să fie scrisul său.

În caiet, un adolescent poate scrie despre fricile și gândurile sale cele mai profunde. Punerea gândurilor pe hârtie are un impact mult mai mare decât își imaginează mulți oameni. 

Lucrul ”cool” la jurnal este că nu există nicio presiune, nici standarde impuse, nici cereri. Scrierea terapeutică este scrierea fără filtru. Când o persoană își notează gândurile și emoțiile, zgomotul mental se estompează pe măsură ce hârtia se umple.

Beneficiile jurnalului pentru adolescenți

Efectele pozitive ale acestei activități sunt cu adevărat puternice și dovedite științific. Iată, îți spunem câteva dintre beneficiile care te vor face să propui această practică copiilor tăi adolescenți fără ezitare.

2. Fotografie... (pexels-karolina-grabowska-8005639_40906800.jpg)

Foto: Karolina Grabowska/ Pexels

1. Promovează conștientizarea de sine

Adolescenții sunt în proces de transformare, pe măsură ce identitatea lor începe să prindă contur și să capete putere. Păstrarea unui jurnal este o modalitate excelentă de a te conecta cu tine și de a te cunoaște mai bine. A scrie înseamnă a privi mai atent inima și a asculta cu mai multă atenție gândurile. În plus, îți permite să-ți descoperi propriile umbre și lumină.

Prin autocunoaștere este mai ușor să îți clarifici ideile și să reflectezi asupra vieții tale: ce vrei să fii, ce nu vrei, ce vrei să obții sau la ce ai vrea să renunți. În acest fel, cei care își scriu zilnic gândurile obțin o minte mai ușoară și mai limpede.

2. Îmbunătățește starea de bine după evenimente stresante sau traumatice

Exprimarea în scris a unei situații traumatizante sau foarte dificile ajută la procesarea acesteia. Să ținem cont de faptul că simbolizarea experiențelor greu de procesat se realizează prin limbaj. Un studiu din 2018 realizat de Universitatea din Cambridge a concluzionat că a scrie despre evenimente traumatice, stresante sau emoționale are ca rezultat îmbunătățirea sănătății fizice și psihologice.

În acest sens, practica jurnalului ajută la aerisirea și, de asemenea, la vindecarea rănilor. Mai mult, funcționează ca un instrument care își propune să simbolizeze, prin cuvinte, situații intense emoțional. Acesta este un subiect pe care adolescenții îl cunosc bine.

3. Fotografie... (pexels-manuel-munoz-19227322_36817500.jpg)

Foto: Manuel Munoz/ Pexels

3. Jurnalul reduce sentimentele de anxietate și suferință

Pe lângă ordonarea gândurilor, exercițiul scrisului pe hârtie vă permite să vă goliți mintea de amintiri tulburătoare, incomode sau dureroase.

Temerile adolescenților, intensitatea primelor iubiri și frângerile de inimă, stresul școlar și relația complexă cu corpul sunt aspecte caracteristice acestei faze, care deseori determină pierderea echilibrului emoțional.

Scriind pe aceste subiecte, tinerii sunt capabili să exprime ceea ce îi doare sau îi supără și astfel atenuează senzațiile mai puțin plăcute.

4. Reprezintă un spațiu sigur

Un jurnal personal este un spațiu sigur pentru adolescenți. Acolo se pot exprima liber, fără ca nimeni să-i judece. Nu există opinii sau critici externe sau riscul de a fi respins. Dimpotrivă, este un exercițiu fără presiuni în care tinerii pot scrie fără filtre, deoarece nu intră în joc nicio grijă cu privire la ceea ce vor spune.

Jurnalizarea: o practică fără pretenții

Din fericire, jurnalizarea nu necesită materiale scumpe sau respectarea strictă a regulilor. Tot ce aveți nevoie este un pix și un caiet pentru a începe această practică care, așa cum am spus, contribuie semnificativ la bunăstarea celor care o practică.

În același timp, a dedica mult timp acestui exercițiu nu este o condiție necesară: câteva minute sunt suficiente pentru a începe să scrieți un jurnal.

Pe de altă parte, a nu avea talent pentru scris nu este o scuză pentru a nu ține un jurnal. Nu trebuie să creezi versuri minunate sau să scrii ca un scriitor celebru. Să ne amintim că cel mai important lucru este să fii sincer cu emoțiile și gândurile tale și să te lași purtat de cuvinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti





DC Media Group Audience
pixel