Joi, Guvernul urmează să aprobe în ședință un set de noutăți legislative pentru Programul pentru Școli, care include vechiul „Lapte și corn” și programul de fructe și legume.
Inițiativele vizează îmbunătățirea calității produselor, flexibilizarea distribuției și majorarea sumelor alocate.
Decizia vine cu o întârziere de peste două luni față de momentul în care proiectul de act normativ a fost publicat în dezbatere publică, pe 10 iulie, și după ce Edupedu.ro a semnalat blocajul săptămâna trecută.
Peste 1,85 milioane de copii, mai puțini decât în forma inițială a proiectului de act normativ, vor beneficia de program în acest an școlar. Este vorba despre preșcolarii din grădinițele de stat cu program normal de 4 ore și elevii din învățământul primar și gimnazial, inclusiv cel special.
Grădinițele și școlile particulare nu mai sunt incluse în grupul țintă, o decizie justificată de guvernanți prin nevoia reducerii cheltuielilor bugetare, aceasta fiind și justificarea pentru numărul mai mic de beneficiari.
Bugetul total alocat programului este de 798,1 milioane de lei, în creștere cu 4,75% față de anul anterior. Din această sumă, 106,6 milioane lei sunt alocate pentru fructe și legume proaspete, 375,6 milioane lei pentru lapte și produse lactate, iar 241,9 milioane lei pentru produse de panificație (acoperite exclusiv din bugetul național), potrivit edupedu.
Alte 74 de milioane de lei sunt rezervate pentru măsuri educative complementare, desfășurate în cadrul programului.
Valoarea zilnică maximă a unei porții de produs crește, comparativ cu anul precedent. Astfel, porția de fructe sau legume urcă de la 0,70 lei la 0,80 lei, cea de lapte sau produs lactat de la 1,11 lei la 1,18 lei, iar produsul de panificație de la 0,65 lei la 0,76 lei.
Creșterea este justificată de inflație, de costurile mai mari din agricultură și procesare, dar și de majorarea TVA la produsele alimentare, de la 9% la 11%.
Autorii proiectului semnalează faptul că aceste creșteri ușoare de prețuri pemntru produsele oferite elevilor la școală vin și „ca urmare a numeroaselor solicitări din partea consiliilor județene, asociații, patronate, operatori economici, precum și a întâlnirii cu reprezentanții din filiera laptelui, care au reliefat necesitatea actualizării limitelor valorilor zilnice/preșcolar/elev pentru porţia de fructe și legume, pentru porţia de lapte şi produse lactate, precum și pentru porția de produse de panificație, din următoarele considerente: prețurile au suferit influențe datorate indicelui de inflatie ridicat înregistrat în piață, precum și ca urmare a creșterii prețurilor la utilități, respectiv gaze naturale, energie electrică, combustibili, cât și a creșterii prețurilor la îngrășăminte, furaje, transport care afectează în mod negativ costurile de producție și riscă să producă un fenomen de retragere al operatorilor economici care furnizează produse în cadrul programului”.
În proiectul de HG se precizează faptul că produsele de panificație trebuie să fie din făină integrală sau dietetică, cu conținut redus de sare, zahăr și grăsimi. Termenul maxim de consum al produselor de panificație este de 5 zile calendaristice de la data fabricației.
Programul prevede, ca și în anii anteriori, desfășurarea unor activități educative pentru promovarea alimentației sănătoase.
Este introdus un sistem informatic dezvoltat de APIA pentru gestionarea programului, în care directorii de școli vor trebui să introducă datele privind produsele livrate.
Directorii școlilor trebuie să introducă date în modulul informatic dezvoltat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care devine instituția responsabilă de implementare, monitorizare și evaluare a programului. Acest sistem informatic este o premieră pentru program și vizează trasabilitatea produselor și raportările privind livrările.
Art. 11 alin. (3) din forma finală prevede că „Datele aferente livrărilor produselor, precum și datele aferente activităților educative, se introduc de către conducătorii unităților de învățământ în modulul informatic pus la dispoziție de către APIA.”
Directorii devin actori-cheie în controlul calității produselor livrate. Ei au dreptul de a refuza produsele care nu respectă prevederile legale sau nu corespund din punct de vedere calitativ. Furnizorul este obligat să înlocuiască produsele refuzate în aceeași zi.
Art. 11 alin. (1): „Conducătorii unităților de învățământ au obligația de a verifica produsele livrate și de a refuza produsele care nu respectă prevederile prezentului articol sau care nu corespund din punct de vedere calitativ.”
(2): „Furnizorul are obligația de a înlocui produsele refuzate în aceeași zi.
Școlile trebuie să organizeze sau să participe la măsurile educative din program, cele pentru promovarea consumului de fructe, legume și lapte. Activitățile pot include vizite la ferme, ateliere de gătit, concursuri tematice, campanii de informare.
vizite tematice în ferme și unități de procesareconcursuri tematicedegustări și ateliere practicecampanii de informare vizuală (postere, materiale informative)
Comparativ cu forma pusă în dezbatere în luna iulie, varianta care va intra în ședința de Guvern de joi aduce doar câteva modificări tehnice, precum împărțirea mai clară a bugetelor pe tipuri de cheltuieli (distribuție și activități educative), o precizare suplimentară privind excluderea produselor cu zahăr adăugat și o justificare explicită a reducerii numărului de beneficiari din învățământul privat.
Bebelușul intră la creșă: 5 sfaturi practice pentru ca totul să decurgă bine
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.