Începând cu anul școlar 2025-2026, fiecare învățător și profesor pentru învățământul primar va avea în fișa postului două ore suplimentare dedicate pregătirii remediale a elevilor. Măsura este prevăzută de Legea nr. 141/2025, cunoscută neoficial drept „Legea Bolojan”, publicată în Monitorul Oficial.
Această obligație se va aplica până la începutul anului școlar 2029-2030 și reprezintă prima modificare majoră a normei didactice din ultimii 30 de ani.
Textul normativ prevede clar:
„Art. LVIII. Prin derogare de la prevederile art. 207 alin. (4) lit. c)-h) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, începând cu anul școlar 2025-2026 și până la începutul anului școlar 2029-2030, norma didactică de predare-învățare-evaluare, de instruire practică și de evaluare curentă a antepreșcolarilor/preșcolarilor și a elevilor în clasă, în care pot fi incluse și activități de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și cele de învățare remedială, reprezintă numărul de ore corespunzător activităților prevăzute la alin. (1) lit. a) și se stabilește după cum urmează:
a) un post de învățător/învățătoare ori de profesor pentru învățământul primar pentru fiecare clasă din învățământul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate. În atribuțiile postului se includ obligatoriu 2 ore/săptămână de pregătire remedială”.
Până acum, legislația din învățământul preuniversitar nu prevedea ca învățătorii să aloce în mod obligatoriu aceste două ore de pregătire suplimentară pentru elevi.
Este prima creștere a normei didactice din 1995 încoace, conform edupedu.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.