Ministrul Educației, Daniel David, trage un semnal de alarmă: România este sub media europeană în ceea ce privește orele de predare ale profesorilor. De ce e „anormal” ca o oră la plata cu ora să valoreze mai mult decât una din norma didactică? Ce urmează?
„Prin lege, fiecare profesor este plătit pentru 8 ore pe zi”, a explicat Daniel David, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, adăugând că „aceste 8 ore trebuie dedicate școlii și educației”.
Ministrul a făcut distincția clară între prezența fizică la școală și munca efectivă: aceasta poate fi realizată și de acasă, dintr-o bibliotecă sau în alte condiții, atâta timp cât e în slujba elevilor și procesului educațional.
Această flexibilitate, spune el, nu este o problemă, dar subliniază că timpul de lucru e bătut în cuie: „Acest lucru nu este de discutat. Eu, ca ministru, nu pot spune altceva, că ies din cadrul moral și legal”.
„În jur de 18 ore de predare pe săptămână, asta înseamnă aproximativ 3,6 ore pe zi. În Europa, media este cu 2-3 ore mai mare”, explică David.
Adică, România e în urma țărilor europene cu până la 15 ore de predare lunar.
„Numărul de copii a scăzut, dar numărul de norme a crescut”, subliniază ministrul, considerând că această anomalie trebuie corectată.
Nu e vorba de o simplă decizie administrativă, ci de una care va afecta bugetul și modul în care sunt finanțate școlile.
„Atrage atenția celor care se ocupă de finanțarea sistemului”, avertizează el.
Pe scurt: mai puțini copii înseamnă, firesc, o nevoie mai mică de cadre didactice. Dar sistemul a funcționat invers, crescând normele, ceea ce duce la risipă și ineficiență.
Ministrul trage un semnal de alarmă și asupra unui alt paradox, care generează frustrări și dezechilibre în sistem: „Plata cu ora în preuniversitar se raportează nu la cele 40h/săptămână, ci la cele 18h din norma de predare”.
Asta înseamnă că, în mod paradoxal, o oră „în plus” este mai bine plătită decât una din norma de bază. David consideră acest lucru complet „anormal”, și anunță că se va lucra la modificarea acestei situații, inclusiv prin creșterea normei de predare.
Ca o măsură de corectare, Daniel David a precizat că o creștere cu două ore a normei didactice ar fi un pas rezonabil pentru a aduce România aproape de media europeană: „Chiar ușor sub medie, dar ar fi un semnal important”.
Această creștere ar avea dublu scop: pe de o parte, alinierea la standardele europene, pe de altă parte, optimizarea bugetului într-un moment de criză financiară. În plus, mesajul transmis elevilor ar fi unul clar: „Dacă vrei să ții copiii 6-7 ore la școală, hai să ne și ocupăm de ei”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.