Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat într-o conferință de presă că, odată cu creșterea norme didactice a cadrelor didactice cu două ore pe săptămână, se estimează apariția a 14.000 de norme libere în sistem, însă niciun profesor nu va fi concediat.
„Asta o să vă spună sigur domnul ministru. (n.r ce economie face statul) Eu vă spun că din numărul de ore libere pe care le avem acum, sau acele norme pe care le avem la plata cu ora, vom reduce aproximativ, conform estimărilor noastre, 14.000 de norme libere, fiindcă în Educație nimeni nu este dat afară. Sunt ore libere, în acest moment. (...)
Eu am garantat că în situație de criză pot asigura salariile.
Veniturile se modifică”, a explicat Daniel David, în cadrul conferinței de presă, organizată joi.
„Dacă lucrează mai mult de opt ore, intră într-o altă logică, de muncă suplimentară. Vă spun, în acest moment, în medie, noi suntem plătiți pentru opt ore pe zi, 40 de ore pe săptămână.
Dacă ne uităm la norma didactică efectiv de predare și evaluare, din cele opt ore, avem în medie 3,6. Deci, este o diferență de 5,4 ore, iar între 18, 20 acum, și cele 40 ai încă 20 de ore pe săptămână.
Oamenii care stau sunt plătiți pentru opt ore, nu sunt plătiți pentru 3,6 ore. Sunt plătiți pentru 40 de ore, nu pentru 18”, a spus Daniel David.
Începând cu anul școlar 2025–2026, învățătorii și profesorii din învățământul primar vor avea incluse, în atribuțiile de serviciu, două ore săptămânale dedicate activităților de pregătire remedială. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege care urmează să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și s-ar aplica până la începutul anului școlar 2029-2030.
Totodată, proiectul legislativ prevede că profesorii de gimnaziu și liceu vor avea o normă didactică de 20 de ore pe săptămână, ceea ce înseamnă o creștere de două ore față de actualul standard. În cazul profesorilor cu gradul didactic I, implicați și în activități de mentorat, norma va fi majorată cu 4 ore, ajungând astfel la 18 ore pe săptămână.
Modificări se vor aplica și în învățământul special, unde norma didactică va crește de la 16 la 18 ore pe săptămână, începând tot din toamna acestui an, potrivit Edupedu.
Daniel David, anunț de ultimă oră pentru toți profesorii: „Valoare la plata cu ora se schimbă!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.