Mucolitice: Medicamente interzise copiilor sub 2 ani. Pericol pentru sănătate

Data publicării:
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels
Fotografie de la Ron Lach/ Pexels

Mucoliticele sunt substanțe capabile să facă mai fluid mucusul produs în căile respiratorii astfel încât să faciliteze eliminarea acestuia, însă trebuie să fiți precauți atunci cand vreți să le administrați copiilor. În special, mucoliticele nu pot fi utilizate la copiii cu vârsta sub 2 ani.



Mucoliticele sunt substanțe care favorizează eliminarea mucusului care este produs în tractul respirator, făcându-l mai fluid.

Fiziologic mucusul este necesar pentru a proteja membranele mucoase ale sistemului respirator de substanțele agresive și deshidratare și pentru a reține microbii și praful care sunt inhalați în timpul inspirației.

Într-un sistem respirator matur, aceste secreții sunt eliminate prin înghițire datorită unor structuri microscopice particulare, cilii: aceștia sunt similari cu perii unei mături și împing mucusul în sus, adică împotriva gravitației, care este apoi înghițit inconștient.

2. -imagine fara descriere- (pexels-tima-miroshnichenko-8376331_59379700.jpg)

Foto: Pexels/ Tima Miroshnichenko

În situații particulare, cum ar fi în cazul unei infecții sau inflamații, se produce o cantitate mai mare de mucus care, de asemenea, modifică compoziția chimică devenind mai vâscoasă.

Se poate întâmpla ca flegma să fie prea groasă și să nu poată fi eliminată în mod natural nici măcar prin tuse, provocând dificultăți grave de respirație. În acest caz ar putea fi util să luați o substanță care face mucusul mai fluid și, prin urmare, mai ușor de eliminat, eliberând astfel căile respiratorii.

Problema este că mucoliticele la copii trebuie utilizate cu conștientizare: este contraindicată utilizarea mucoliticelor la copiii sub doi ani și prudență trebuie utilizată și la copiii mai mari, deoarece până la 8-10 ani sistemul respirator nu este perfect matur.

3. -imagine fara descriere- (pexels-mart-production-7641535_72404200.jpg)

Foto: Pexels/ Mart Production

Efecte adverse la copii

Prevederea de a nu folosi mucolitice la copii a fost adoptată în urma prelucrării datelor raportate de părinți, medici și pediatri într-o fază foarte importantă de control post-producție, numită farmacovigilență care are loc atunci când medicamentul este introdus pe piață și permite evaluarea efectelor acestuia la scară națională și ulterior internațională.

De fapt, oricine este autorizat să raporteze orice reacții adverse în urma ingerării oricărui medicament, mai ales dacă aceste efecte nu au fost deja evidențiate pe prospectul informativ.

De-a lungul anilor au fost înregistrate o serie de cazuri, suficiente pentru a lua măsuri, în care aportul acestor substanțe a provocat obstrucție bronșică și agravarea bolilor respiratorii. De fapt, pentru a face secrețiile mai fluide, aceste medicamente cresc volumul de mucus pentru a facilita expulzarea acestuia prin tuse, care de multe ori crește în frecvență.

4. -imagine fara descriere- (pexels-mart-production-7641242_84497800.jpg)

Foto: Pexels/ Mart Production

Este posibil ca sistemul respirator al unui copil sub 2 ani să nu poată elimina rapid această masă de lichide: este imatur și nu este capabil să gestioneze și să elimine cantitatea mare de mucus produsă, astfel încât tusea crește ca intensitate și pot apărea dificultăți de respirație mai mari, cea mai gravă dintre toate implicând obstrucția arborelui bronșic.

Folosirea mucoliticelor la copii nu produce beneficiul dorit

Prin dizolvarea flegmei, secrețiile cresc, nu pot fi eliminate și obturează căile respiratorii provocând copilului și mai multe dificultăți în respirație. Acest lucru se datorează faptului că maturarea completă a sistemului respirator are loc în jurul vârstei de 8-10 ani: chiar și după vârsta de 2 ani, de aceea cel mai bine este să folosiți un medicament sau remediu mucolitic natural numai după indicație directă de la medicul pediatru sau în orice caz după cel puțin consultarea cu farmacistul dvs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel