Nașterea în apă: beneficii și riscuri pentru mamă și copil

Data publicării:
Fotografie de la Elizaveta Dushechkina/Pexels
Fotografie de la Elizaveta Dushechkina/Pexels

Nașterea în apă este o metodă de naștere accesibilă femeilor cu un curs fiziologic normal, cuprins între 37 și 41 de săptămâni de gestație, în timp ce este de evitat în cazul sarcinilor complicate. Să vedem care sunt beneficiile și riscurile pentru mamă și copil asociate nașterii în apă.



La nașterea în apă, o parte a travaliului și, eventual, nașterea au loc într-o cadă cu hidromasaj sau în piscină. Este o metodă de naștere accesibilă mamelor însărcinate cu un curs fiziologic de sarcină, între 37 și 41 de săptămâni de gestație, în timp ce este de evitat în cazul sarcinilor cu risc crescut sau complicate.

Chiar dacă nașterea în apă a fost și continuă să fie subiect de critici și scepticism, potrivit promotorilor săi, acest tip de naștere ar avea beneficii asupra sănătății și bunăstării psihofizice atât a mamei, cât și a nou-născutului. De fapt, ar ajuta mamele să se relaxeze și copilul să se calmeze, ar reduce timpul de travaliu și ar face experiența de naștere mai puțin dureroasă.

Obstetricianul francez, Frédérick Leboyer, a dezvoltat practica nașterii nou-născuților în apă, în 1960, cu scopul de a atenua posibila traumă psihologică a bebelușului atunci când acesta vine pe lume.

Etapele nașterii în apă

Nașterea în apă funcționează în etape, ca și nașterea normală: travaliul, nașterea și expulzarea placentei. Mama se dezbracă și intră în cadă oricând vrea.

- Prima etapă este de când încep contracțiile până când colul uterin este complet dilatat.

- În a doua etapă, colul uterin este complet deschis și mama începe să împingă până când copilul se naște.

- În cele din urmă, placenta este expulzată, care, după câteva contracții mai puțin dureroase, se desprinde de peretele uterin.

În fiecare dintre faze, nașterea este monitorizată pas cu pas de o echipă de obstetricieni și/sau ginecologi, care monitorizează diferiții parametri ai mamei și bebelușului pentru a se asigura că nașterea se desfășoară fără probleme.

Dacă trăirea primei părți a travaliului în apă este o experiență considerată validă și sigură de comunitatea științifică, nu același lucru este valabil și pentru naștere.

2. -imagine fara descriere- (pexels-vidal-balielo-jr-3376797_41095000.jpg)

Foto: Vidal Balileo Jr/ Pexels

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) și Academia Americană de Pediatrie (AAP), de fapt, sfătuiesc mamele să iasă din apă când colul uterin este complet dilatat și să continue  cu nașterea noarmală.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) adaugă că imersia în apă în timpul primei etape a travaliului este asociată cu un travaliu mai scurt și cu o utilizare redusă a analgeziei epidurale.

Indicațiile se schimbă în raport cu a doua fază, cea a expulzării nou-născutului: Academia Americană de Pediatrie (AAP) subliniază că există, în prezent, date insuficiente privind beneficiile și riscurile nașterii în apă pentru a trage concluzii asupra practicii, în timpul celei de-a doua etape a travaliului.

În consecință, mamele, odată terminată prima fază a travaliului, ar trebui ca mamele să iasă din cadă și să finalizeze nașterea pe uscat.

Care sunt riscurile?

Preocupările includ potențiale complicații grave pentru nou-născut la naștere, cum ar fi infecțiile sau aspirația de apă.

Infecțiile pot fi cauzate și de apa provenită dintr-o sursă contaminată. Prin urmare, după cum subliniază ACOG, facilitățile care oferă serviciul sunt obligate să stabilească protocoale riguroase pentru întreținerea și curățarea piscinelor.

3. -imagine fara descriere- (pexels-marian-sol-miranda-10354110_32768600.jpg)

Foto: Marian Sol Miranda/ Pexels

Cum ar trebui să fie pregătită cada cu apă

Nașterea în apă trebuie să aibă loc într-un mediu încălzit, retras, protejat și confortabil. Apa din cadă sau din piscină trebuie să fie caldă, dar nu trebuie să depășească 37,5°C.

Obstetricianul dumneavoastră vă va verifica temperatura în mod regulat pentru a vă asigura că nu vă supraîncălziți.

De fapt, nașterea în apă a fost concepută tocmai pentru a relaxa mama și a face nașterea nou-născutului mai puțin traumatizantă. Beneficiile unei băi calde sunt cunoscute de toată lumea și sunt căutate și în experiența nașterii.

Avantajele nașterii în apă

- I-ar oferi mamei un sentiment general de relaxare și ameliorarea durerii.

- Ar ajuta femeia însărcinată să mențină controlul în timpul travaliului. Mama, de fapt, s-ar putea mișca și repoziționa mai ușor în timpul travaliului, ceea ce face ca contracțiile să progreseze mai lin.

- Probabilitatea recurgerii la epiziotomie și analgezie farmacologică ar scădea, deoarece apa fierbinte a căzii ar favoriza relaxarea, ar declanșa eliberarea mai multor endorfine (inhibitori naturali ai durerii) și ar îmbunătăți fluxul sanguin către mușchii uterini, care ajută gravida să se descurce cu durerea travaliului.

- Ar înmuia țesuturile și ar reduce lacerațiile perineale.

- Ar scurta durata travaliului.

- Ar ajuta la prevenirea hipotermiei la nou-născut (dacă este bine gestionată).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel