”Nimeni nu mă vrea”. Prezența fizică nu este de ajuns: Iată unde greșesc părinții

Data actualizării: | Data publicării:

Cu toții suntem de acord... copiii au nevoie de multă UBIRE în toate manifestările ei: contact fizic, cuvinte, gesturi, disponibilitate, respect, sprijin și multe altele.



Din păcate, nu toți copiii au norocul să crească într-un mediu familial liniștit, alături de oameni care le pot oferi dragostea de care au nevoie pentru a crește în pace.

Există realități dificile în care copiii se simt lăsați singuri, ignorați, neiubiți. Ei trăiesc în indiferența unui mediu total lipsit de îngrijire emoțională. Acești copii nu sunt capabili să-și exprime disconfortul sau teama în cuvinte, iar cererea de ajutor apare prin acțiuni tulburătoare și distructive, sau cu atitudini sclipitoare și spectaculoase. Cu aceste gesturi disperate, copiii încearcă să capteze atenția părintelui sau adultului, pentru că doar așa au iluzia de a se simți acceptați.

O educație excesiv de rigidă bazată doar pe aspecte materiale, dar fără suport emoțional, dăunează creșterii copiilor. Fără o bună componentă iubitoare din partea părinților, copilul este împiedicat să-și construiască propria personalitate sănătoasă și o bună stimă de sine, fundații datorită cărora învață să aibă respect și stima față de ceilalți. Copiii care nu au posibilitatea de a avea propria identitate nu pot nici măcar să admită independența și autonomia celorlalți.

Copiii care nu primesc nicio atenție, care nu experimentează interes emoțional din partea părinților, se simt curând neglijați, lăsați singuri, descurajați. Modul în care acești copii au învățat să se conecteze cu adulții este doar prin acțiuni negative și perturbatoare. Așa se fac vizibile și, din păcate, pedepsele sau umilințele pe care le primesc, chiar dacă dureroase, reprezintă singura formă de interes pe care reușesc să o obțină.

Copiii caută uneori situații extreme pentru a se putea simți pe ei înșiși și limitele lor, pentru a stabili relații. Indiferența, lipsa de atenție pe care o simt și care le dau senzația de a fi singuri, îi determină conștient sau inconștient să se joace cu experiențe extreme, să intre în situații confuze, cu rezultatul că de cele mai multe ori ies învinși din aceste experiențe. În spatele infracțiunilor excesive se ascunde și dorința de stabilitate și claritate.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-6651865_03013200.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Este paradoxal că pe de o parte copiii au totul din punct de vedere material, pe de altă parte există niște relații părinte-copil în care domnește un vid emoțional absolut. Și tocmai prin experiențe negative sau dureroase acești copii îl obligă pe adult să se intereseze de ei.

Deficiențele afective au repercusiuni inevitabile asupra comportamentului copiilor deoarece:

- sunt copii care rănesc în mod deliberat pentru a primi compasiune sau se comportă în așa fel încât să fie umiliți și abuzați fizic. Acești copii atrag atenția asupra lor sau se răzbune pentru umilințele pe care le-au suferit.

- suntcopii care își demonstrează lipsa de afecțiune prin izolare, rușine, inhibiție, timiditate extremă, trăsături care se vor consolida în comportamentul lor prin dezvoltarea unor adevarate temeri sociale.

În sfârșit, revin la un concept cu care am început această postare: Copiii au nevoie de IUBIRE pentru a crește sănătoși, senini, vitali și disponibili pentru a profita de oportunitățile vieții.

Lipsa de afecțiune în copilărie formează adulți nefericiți

Sunt anumiți părinți care nu realizează că simpla prezență de ordin fizic în viața copiilor lor nu este suficientă.

Majoritatea dintre noi nu-și amintesc mare lucru din primii ani de viață, dar de un lucru suntem siguri: dacă părinții nu ne-au oferit afecțiunea și atenția de care aveam nevoie, astăzi ca adult,  resimțim această carență din copilărie, însă purtând alte valențe.

Dcaă ai fost crescut cu răceală, niglejență emoțională și cu o educație strictă, nu repeta această greșeală cu copii tăi. 

Poate că ești copleșit de responsabilități și griji, poate că nu ești mulțumit de partenereul tău de viață, poate că ești obosit și plictisit, rezervă-ți timp  și comunică zilnic cu copilul tău, ascultă-l și oferă-i afecțiune. Spune-i și dovedește-i iubirea ta în cele mai frumoase forme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel