Noi reguli pentru bursele școlare

Data publicării:
Noi reguli pentru bursele școlare / FOTO: freepik.com
Noi reguli pentru bursele școlare / FOTO: freepik.com

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de azi Proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi a Legii învăţământului superior nr. 199/2023, anunțat de Ministerul Educației pe 25 martie. Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de azi Proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi a Legii învăţământului superior nr. 199/2023, anunțat de Ministerul Educației pe 25 martie.

Deși a fost considerat urgent, proiectul a fost transferat între instituții timp de 3 luni înainte de a fi adoptat. Acesta reprezintă al treilea set de modificări aduse de Ligia Deca propriilor legi ale Educației.

Printre cele mai semnificative modificări sunt cele privind bursele școlare pentru anul școlar 2024-2025, care începe la 1 septembrie 2024.

Proiectul introduce bursa de reziliență, destinată elevilor cu note peste 7.00, în valoare de 300 de lei pe lună, și limitează bursele de merit la medii până la 9.50.

Pragul, anterior fixat la 30% din efectivul fiecărei clase, este acum „minimum 30%”. În urma solicitării Avocatului Poporului de a elimina acest prag, ministerul a modificat formularea pentru a asigura că cel puțin 30% dintre elevi primesc burse. Sumele acordate rămân aceleași ca în anul școlar curent, potrivit Edupedu.

Acestea sunt propunerile din proiect

„Bursele care se acordă elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar sunt:
a) bursă de excelență olimpică (I și II);
b) bursa de merit;
c) bursa de reziliență;
d) bursă socială;
e) bursă tehnologică.”

Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:
a) bursă de merit – 450 lei/lună;
b) bursă de reziliență – 300 lei/lună;
c) bursă socială – 300 lei/lună;
d) bursă tehnologică – 300 lei/lună”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri

DC Media Group Audience
pixel