Nu ai bani? Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o fac părinții. Sfatul psihologului

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska/ Pexels

Schimbările în stilul de viață al familiilor pot să nu treacă neobservate de cei mici de acasă. Psihologul Kathryn Esparza oferă câteva sfaturi despre abordarea subiectului ”Lipsa banilor”.



Este timpul să reduceți cheltuielile, chiar și în cadrul familiei. Trebuie să eliminăm ce ne este „de prisos” și, prin urmare, sunt cei care se gândesc să anuleze abonamentele sportive, cei care renunță să-și trimită copiii în excursie școlară, cei care evită să-și cumpere hanoracul de designer pe care, toți (absolut toți) colegii lor îl au în acest an. Dar cert este că toate acestea nu trec neobservate de copii: deci cum le explicăm copiilor?

„Trebuie să le reamintim că, deși lucrurile pot fi diferite pentru o perioadă, important este să rămânem împreună și că acest lucru nu se va schimba”, explică Kathryn Esparza, un psiholog clinician care lucrează cu copiii la Anxiety House din Brisbane și prelegeri despre psihologie la Universitatea din Sunshine Cost.

Cel mic s-ar putea simți trist sau tulburat atunci când se confruntă cu decizii dificile și aparent de neînțeles luate de adulți, sau când se confruntă cu schimbări bruște și radicale, fie că este vorba de renunțarea la o lecție de muzică sau la a renunța la o plimbare prin mall cu prietenii.

2. Fotografie... (pexels-maitree-rimthong-444156-1602726_67128000.jpg)

Foto: Maitree/ Pexels

Primul pas pe care trebuie să-l facă părinții este să se așeze și să vorbească despre asta, să distingă clar ce este esențial și să-i comunice micuțului ce este mai bine să lase deoparte. Riscul, de fapt, este să supraîncărcați copilul cu griji și stres inutile.

Evident, modurile în care se produce această comunicare variază enorm în funcție de vârsta sa: atât cantitatea de informații furnizate se modifică cât și termenii prin care i se vor transmite noile nevoi familaile.

La vârsta preșcolară, a-i explica copilului orice dificultăți financiare sau o mișcare bruscă ar putea fi mai simplu decât se aștepta , aproape ca și cum i-ai distrage atenția de la un joc cu o altă activitate de făcut. La copiii de vârstă școlară munca este mai complexă și mai delicată, dar cu siguranță este momentul ideal pentru a începe să vorbim despre buget și economia familiei.

În orice caz, experții sfătuiesc, în general, să se evite expresiile lapidare sau alarmiste precum „Nu ne putem permite” sau „Nu mai avem bani”, deoarece ar putea să sperie copiii și să le dea un sentiment de neputință și neliniște.

O mutare în timpul anilor de școală primară și gimnazială ar putea avea un impact uriaș asupra copilului. Din acest motiv, ar putea fi util să contactați mai întâi medicul generalist sau pediatrul pentru a-l informa cu privire la schimbarea stilului de viață al familiei și, eventual, consultarea unui psiholog, pentru a oferi copilului tot sprijinul necesar și pentru a asculta eventualele sale preocupări (în cazul, de exemplu, al unei mutari și al unei schimbări de școală , frica de a pierde prieteni și de a nu putea să-și facă alții noi).

Și pentru copiii mai mari și adolescenții este necesar să se explice clar cum și de ce s-a schimbat situația. Propunerea de activități de grup care nu implică o cheltuială poate fi utilă pentru a transmite un sentiment de securitate și unitate în unitatea familială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel