OFICIAL. Evaluare psihiatrică obligatorie pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități

Data actualizării: | Data publicării:
OFICIAL. Evaluare psihiatrică obligatorie pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități / FOTO: freepik.com
OFICIAL. Evaluare psihiatrică obligatorie pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități / FOTO: freepik.com

Menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior este condiționată de evaluarea medicală la un interval de 4 ani, care va include, în mod obligatoriu, și evaluarea capacității psihice.



Un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, stabilește că personalul didactic și auxiliar din învățământul superior trebuie să treacă printr-o evaluare medicală la fiecare patru ani, care include și evaluarea capacității psihice.

Refuzul de a participa la acest control medical este considerat o abatere disciplinară și poate duce la rezilierea contractului individual de muncă. Ordinul include și o listă a afecțiunilor care pot fi considerate contraindicații pentru aceste funcții. Avizul psihiatric e obligatoriu și la înscrierea la concursul de ocupare a unui post didactic de predare sau didactic auxiliar în învățământul superior. 

Înscrierea la concursul de ocupare a unui post didactic de predare sau didactic auxiliar în învățământul superior este condiționată de prezentarea certificatului medical eliberat de către medicul specialist de medicina muncii în baza avizului medical emis de către medicul specialist psihiatru și a adeverinței medicale eliberate de către medicul de familie, conform Art. 1.

Cum se realizează evaluarea psihiatrică

Evaluarea capacității psihice a cadrelor didactice de predare sau didactice auxiliare se realizează în centrele de sănătate mintală teritoriale, la solicitarea medicului specialist de medicina muncii, potrivit Edupedu.ro

Cadrele didactice de predare sau didactice auxiliare se adresează centrelor de sănătate mintală teritoriale pentru consult de specialitate, în baza scrisorii medicale.

Personalul didactic de predare sau didactic auxiliar care se consideră nedreptățit de rezultatul evaluării psihice nefavorabil exercitării profesiei poate solicita o expertiză a capacității de muncă în domeniul educației, cu anunțarea medicului specialist de medicina muncii, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii rezultatului evaluării capacității psihice.

Expertiza capacității de muncă, prin care se analizează și se stabilesc situațiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, se realizează de către o comisie formată din 3—5 membri, medici primari/specialiști psihiatri, constituită la nivelul centrului universitar de medicină și farmacie la care este arondată instituția/unitatea de învățământ superior, în baza unui protocol comun care se încheie între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel