OFICIAL. Programul „Săptămâna verde” primește 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev

Data publicării:
Programul „Săptămâna verde” primește 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev / FOTO: freepik.com
Programul „Săptămâna verde” primește 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev / FOTO: freepik.com

Suma de 100 de milioane de lei alocată de Ministerul Mediului pentru finanțarea în școli a programului „Săptămâna verde”, timp de doi ani, 2024 și 2025, este de aproximativ 5 ori mai mică față de cea anunțată de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în iulie 2023, când fondurile europene erau de 100 de milioane de euro.Pentru programul „Săptămâna verde” se alocă suma de 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, potrivit unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre hotărârea nr. 314 din 4 aprilie 2024, pentru aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a Programului „Săptămâna verde”. Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „banii vor fi folosiți în acest an și anul viitor pentru activități educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului”.

În document apare că activitățile finanțate în cadrul Programului „Săptămâna verde” se desfășoară pe parcursul anilor 2024 și 2025, potrivit Edupedu.ro

Conform sursei citate, metodologia de implementare a Programului „Săptămâna verde” se aprobă prin ordin al ministrului educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial vineri, 5 aprilie. Acest lucru înseamnă că metodologia ar trebui aprobată până pe 4 mai 2024.

Inspectoratele școlare și școlile derulează, urmăresc, controlează și răspund de modul de utilizare a fondurilor alocate, potrivit documentului.

Suma de 100 de milioane de lei alocată de Ministerul Mediului pentru finanțarea în școli a programului „Săptămâna verde”, timp de doi ani, 2024 și 2025, este de aproximativ 5 ori mai mică față de cea anunțată de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în iulie 2023, când fondurile europene erau de 100 de milioane de euro.

Dacă toate școlile vor aplica pentru cei 100 de milioane de lei puși la dispoziție de Guvernul Ciolacu, având în vedere ca sunt peste 2.9 milioane de elevi în acest an școlar, fiecărui elev i-ar veni suma de 34 de lei pentru activitațile din Săptămâna verde. Banii sunt pentru doi ani, deci un elev ar fi finanțat cu 17 lei pe an. Având în vedere că la o simigerie din București un covrig costă 3 lei, cu cei 17 lei de elev ar putea fi cumpărați circa 5 covrigi și jumătate, după cum arăta Edupedu.ro încă de la punerea în dezbatere a Hotărârii de Guvern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel