Părinți absenți emoțional. Cum îi afectează pe copii?

Data actualizării: | Data publicării:
Părinți absenți emoțional. Cum îi afectează pe copii / FOTO: freepik.com @rawpixel.com
Părinți absenți emoțional. Cum îi afectează pe copii / FOTO: freepik.com @rawpixel.com

Este important ca părinții să fie conștienți de nevoile emoționale ale copiilor lor și să le ofere sprijin și afecțiune în mod adecvat. Terapia și consilierea pot fi utile în gestionarea și vindecarea traumelor emoționale provocate de lipsa de conexiune afectivă din copilărie.



Lipsa emoțională la copii poate avea un impact profund asupra acestora, influențându-le dezvoltarea emoțională și relațională. Aceasta poate duce la dificultăți în exprimarea și înțelegerea emoțiilor, scăderea stimei de sine, dificultăți în relațiile interpersonale și chiar probleme de sănătate mentală pe termen lung.

Este important ca părinții să fie conștienți de nevoile emoționale ale copiilor lor și să își ofere sprijin și afecțiune în mod adecvat. Terapia și consilierea pot fi utile în gestionarea și vindecarea traumelor emoționale provocate de lipsa de conexiune afectivă din copilărie.

Sindromul părinților absenți se referă la acei părințicare nu sunt prezenți în timpul copilăriei copiilor lor, ceea duce la consecințe majore asupra dezvoltării copilului.

Această situație se poate datora mai multor cauze.

„Ore de lucru lungi, transfer de loc de muncă, separare, divorț complicat sau deces. Cu toate acestea, absența tatălui sau a mamei nu apare întotdeauna din aceste motive, de multe ori este o absență emoțională”, a explicat Iosune Mendia, psiholog copil și adolescent în San Lorenzo de El Escorial (Comunitatea Madrid), pentru El Pais.

Care sunt consecințele 

SURSA FOTO: freepik.com

Specialistul trage un semnal de alarmă subliind faptul că în cazul copiilor care nu au parte de implicarea părinților poate apărea nesiguranță, care poate fi mascată prin exces de încredere, aroganță, agresivitate sau rebeliune ca o modalitate de a acoperi frustrările pe care le acumulezează.

Este foarte posibil ca atunci când copiii manifestă teama de abandon, aceștia vor stabili mult mai greu legături cu alte persoane. Lipsa unui atașament sigur îngreunează capacitatea copilului de a-și gestiona emoțiile într-un mod sănătos.

Acestora le va fi greu să-și exprime sentimentele.

Copiii care se confruntă cu absența părinților tind să caute în mod constant aprobarea celorlalți, deoarece nu au experimentat o validare reală acasă. Acest lucru i-ar putea face dependenți de validarea externă pentru a se simți iubiț sau apreciați.

Cum să nu fii un părinte absent din punct de vedere emoțional

Psihologii spun că cei mici trebuie să petreacă timp de calitate cu părinții lor. Aceștia au nevoie de contact fizic prin gesturi de afecțiune, spune Azucena Díez, specialist în pediatrie și psihiatrie a copilului și adolescentului și director al Unității de Psihiatrie din Clinica Universității din Navarra.

De asemenea, specialiștii recomandă petrecerea timpului împreună cu cei mici. Asta înseamnă ca micuții să fie implicați în diverse activități de familie precum gătitlul, ieșitul în parc, vizionarea filmelor sau mersul la cumpărături. Totodată, este important ca părinții să aibă răbdare, să-și asculte copiii și să prezinte interes pentru preocupările lor. Nu contează dacă problema pe care o povestesc ți se pare banală, asta deoarece pentru ei poate reprezenta un eveniment tragic.

Părinții absenți din punct de vedere emoțional lasă, de asemenea, un semn de deznădejde asupra copiilor lor. Acești copii sunt triști, nu au încredere în propriile forțe și văd viitorul ca ceva înfricoșător. Fii prezent emoțional și fizic în viața copilului tău, comunică deschis, implică-te activ în activitățile sale, fii un exemplu pozitiv și stabilește limite clare, fiind totodată flexibil și adaptabil la nevoile individuale ale copilului tău. Prin aceste acțiuni, poți construi o relație sănătoasă și solidă cu copilul tău, evitând să fii un părinte absent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel