Pedodont Maria Nicoară: „Avem copilași care NU dezvoltă carii din cauza unei igiene incorecte, ci din cauza unui smalț format incorect. ASTA NU se știe!” / VIDEO

Data publicării:
Pedodont Maria Nicoară: „Avem copilași care NU dezvoltă carii din cauza unei igiene incorecte, ci din cauza unui smalț format incorect. ASTA NU se știe!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @inna-zueva5
EXCLUSIV
Pedodont Maria Nicoară: „Avem copilași care NU dezvoltă carii din cauza unei igiene incorecte, ci din cauza unui smalț format incorect. ASTA NU se știe!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @inna-zueva5

Pedodontul Maria Nicoară a abordat recent problema cariilor la copii în cadrul emisiunii Părinți Prezenți. Conform specialistului, dinții de lapte sunt asemănători dinților adulților, fiind practic „copiii dinților permanenți”



Dr. Maria Nicoară a subliniat că inițial cariile pot apărea sub forma unei pete albe cretoase, dificil de observat la început. Aceste pete progresează apoi într-o cavitație în dinte, devenind din ce în ce mai mari. Un aspect important subliniat de pedodont este că dintele de lapte are nerv, având forma literei M. Când caria nu este detectată la timp, aceasta poate afecta nervul, ducând la durere.

Dinții de lapte sunt exact ca dinții de adulți, numai că sunt niște dinți în miniatură. Cum îmi place mie să spun: sunt copiii dinților permanenți. Asta sunt! Sunt formați la rândul lor exact ca dintele permanent: au smalț, au dentină. Partea albă se cheamă smalțul, această parte albă pe care o vedem noi când zâmbim. Iar partea aceea maronie care doare se cheamă dentină și de obicei caria când apare se întâmplă așa: pur și simplu dintele are o gropiță în el. Aceasta apare, din nefericire, fără ca părintele să poată să o vadă la început pentru că această carie este foarte șireată. Ea începe să se formeze sub forma unei pete albe cretoase, exact ca o cretă sau ca un perete extrem de alb, foarte bine văruit și curat, aparent curat, și, în timp, aceste bacterii sapă pur și simplu. Cu alte cuvinte, apare cavitația, această gropiță în dinte care în timp se mărește și se mărește și de la o căriuță micuță începe și se formează mai mare și din ce în ce mai mare

Și dintele de lapte are nerv, iar acesta are formă de litera M și atunci când apare caria și nu e sesizată, ea sapă, sapă, sapă și ajunge din ce în ce mai adânc și, într-un final, ajunge practic să omoare nervul dintelui. De obicei, cariile dinților de lapte nu dor la început, dor în momentul în care încep să afecteze nervul”, a explicat pedodontul Maria Nicoară la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro

Dr. Maria Nicoară: „Asta nu se știe!”

Din perspectiva sa de specialist cu 12 ani de experiență în tratarea copiilor, dr. Maria Nicoară a evidențiat o creștere a patologiei la copiii mici, în special între 2 și jumătate și 3 ani. Această situație nu este atribuită neapărat igienei necorespunzătoare, ci, în multe cazuri, smalțul este format incorect.

„Din experiența mea de 12 ani în care lucrez cu copiii, din nefericire, patologia a devenit din ce în ce mai păcătoasă, în sensul în care avem copilași micuți, copilași de 2 ani și jumătate până în 3 ani care dezvoltă asemenea carii, nu din cauza unei igiene incorecte, ci din cauza unui smalț care este format incorect.

Sunt multiple cauze pentru care smalțul acesta este format incorect. Sunt copii care au probleme de sănătate încă de când sunt mici, post-partum, după ce se nasc. În primele luni de viață au probleme de sănătate serioase, au nevoie de antibiotic, au reacții alergice foarte grave, au dieta limitată, iar aportul alimentar nu este unul corect. Și atunci, smalțul acesta, chiar dacă este format deja de când sunt la mami în burtică, ei dezvoltă probleme cu el. Dinții de lapte au smalț în formare de când este bebe la mami în burtică la fel ca și dinții permanenți. Dar asta nu se știe. Sunt foarte multe aspecte care trebuie să fie luate în calcul!”, a mai punctat dr. Maria Nicoară.

Pedodont Maria Nicoară: „Este recomandat ca o dată cu apariția primului dinte, părinții să spele copilul pe dinți!”

Pedodontul Maria Nicoară a oferit sfaturi importante despre îngrijirea dinților de lapte. Conform specialistului, este important ca părinții să știe că, odată cu apariția primului dinte, este recomandat să înceapă igienizarea acestuia. Explicând acest aspect, dr. Nicoară a subliniat faptul că gingiile bebelușilor sunt precum buzunarele și au tendința de a atrage bacterii încă de la naștere.

Ce trebuie să fie știut este așa: este recomandat ca o dată cu apariția primului dinte, părinții să spele copilul pe dinți. Este foarte bine pentru că gingiile acestea ale noastre sunt ca niște buzunare. Gingiile acestea atrag bacteriile. În momentul în care copilul se naște și are contact cu laptele matern sau cu formula sau cu biberonul, în momentul în care practic iese de la mami din burtică, gura aceasta nu mai este sterilă, ea este deja colonizată de bacterii. Bacteriile acestea apar, în teorie, o dată cu primul dinte. Problema este că micuțul are contact cu lumea exterioară, este pupat, bagă mânuța în gură și toate astea participă negativ la o gură care nu e pregătită pentru un atac bacterian.

Eu recomand igienizarea dințișorilor încă de la apariția primului dinte. (...) Dacă nu reușim să facem o igienizare cu periuța de dinți, pur și simplu luăm un degetar din silicon și masăm gingiile. Poate cu apă simplă, poate cu puțin ser fiziologic, depinde acuma și dacă nu are copilul contraindicații. Noi, masând gingiile, dăm la o parte resturile care pot să rămână pe perioada nopții. Acolo ne ajutăm copilul să aibă gingii sănătoase și un sistem imun bun.

Pentru că dinții de lapte, din nefericire, sunt într-o perioadă în gura copilașului nostru în care sistemul imun nu este foarte bine dezvoltat și de obicei copiii care au carii foarte multe au și probleme de sănătate mai multe: răcesc frecvent, au nevoie de antibiotic. Internetul este plin de informații, unele sunt corecte, altele nu, dar cel mai important e să consulte un medic specializat în pediatrie dentară, ca să știe exact cum să facă lucrurile acestea, de unde începe, ce este recomandat”, a mai spus pedodontul Maria Nicoară.

Urmărește emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel