„Perioada preșcolară e precum fundația unei case. E important să fie de calitate, altfel se prăbușește totul!” Lecția importantă oferită de Ana Acsinte pentru toți părinții și profesorii / VIDEO

Data publicării:
„Perioada preșcolară e precum fundația unei case. E important să fie de calitate, altfel se prăbușește totul!” Lecția importantă oferită de Ana Acsinte pentru toți părinții și profesorii / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
„Perioada preșcolară e precum fundația unei case. E important să fie de calitate, altfel se prăbușește totul!” Lecția importantă oferită de Ana Acsinte pentru toți părinții și profesorii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Ce se întâmplă cu un copil atunci când este cu adevărat ascultat, validat și încurajat? În emisiunea Părinți Prezenți, trainerul în educație Ana Acsinte explică de ce vocea copilului contează mai mult decât un talent precoce și cum perioada preșcolară este fundația invizibilă a întregii sale dezvoltări.



Într-un episod recent al emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc a pus o întrebare care a deschis un drum spre introspecție, atât pentru părinți, cât și pentru specialiști: „Ce talente, abilități sau calități ați văzut că ies la suprafață la copii atunci când sunt ascultați, validați, încurajați?”

Răspunsul oferit de Ana Acsinte a fost unul profund și foarte important pentru oricine se ocupă de creșterea unui copil.

CITEȘTE ȘI Alexei Acsinte, despre „mult cântatul dicton «educația adresată copilul»”. Ce înseamnă învățarea cu sens? „M-aș bucura ca primul lucru la care să se gândească cel care face educație să fie ăsta!”

Când vocea copilului nu e auzită, nici talentul nu poate înflori

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

„Avem tendința de a ne uita la un talent de la vârste foarte mici”, spune Ana Acsinte.

Dar ea atrage atenția că, înainte de orice „e talentat la...”, copilul trebuie să poată vorbi, să se poată exprima. Să aibă curajul de a spune ce simte, cum simte, de ce simte. În lipsa acestei exprimări, nu vom putea vedea niciodată cu adevărat cine este acel copil.

„Însă, înainte de a-și dezvălui talentul este foarte important ca acel copil să prindă glas, să iasă la suprafață glasul lui, să poată vorbi, să poată spune ce simte, cum simte, de ce simte, să interacționeze tot mai mult.

Așadar, tipul acesta de educație non-formală pe care îl facem, este pentru a scoate glasul copilului la suprafață. Adică, nu ne uităm la talentele pe care le-ar putea avea, ci să-l ajutăm să iasă acea voce din el și să ne spună mai multe despre el.

Ulterior, este posibil să descoperim un talent special sau nu neapărat unul special”, mai explică experta. 

Ana Acsinte: „E important să o luăm pas cu pas și să ne uităm mai mult la fond decât la formă”

De multe ori, părinții, cu cele mai bune intenții, se grăbesc să „identifice” talente. Copilul cântă un vers dintr-un cântec? Poate va fi artist! Se cațără cu ușurință? Avem un viitor gimnast! Dar, în goana după confirmări, uităm să fim pur și simplu alături de copil. Să-l ascultăm. Să-l întrebăm. Să-l validăm.

„E important să o luăm pas cu pas și să ne uităm mai mult la fond decât la formă”, spune Ana Acsinte.

Iar fondul copilului nu înseamnă performanță, ci relație, încredere, siguranță emoțională. De aici se construiește tot.

Ana Acsinte: „Perioada preșcolară e precum fundația unei case”

Ana Acsinte ne oferă o imagine extrem de puternică:

„Eu cred cu tărie că perioada aceasta preșcolară e precum fundația unei case. Ca să poți construi cu un etaj, cu două, cu trei, cu câte vrei, ca să poți pune panouri solare, este important să ai o fundație de calitate.

Dacă fundația casei nu este de calitate, se dărâmă și panourile solare și etajele pe care vrei să le construiești și ferestrele termopan de cea mai bună calitate pe care vrei să le pui ulterior.

Este importantă fundația să fie de cea mai bună calitate, care se vede cel mai puțin de cele mai multe ori atunci când construim”.

SURSA FOTO: freepik.com @Yulia Raneva

Copiii nu cer să fie genii. Cer doar să fie ascultați

Poate cel mai tulburător adevăr este acesta: copiii nu au nevoie să fie talentați pentru a fi valoroși.

Nu cer podiumuri, nici aplauze. Cer doar un spațiu sigur în care să-și poată auzi propria voce, fără frică, fără rușine, fără presiune.

Abia atunci când acest lucru se întâmplă, apar, natural, și alte daruri: empatia, gândirea creativă, cooperarea, inteligența emoțională, bucuria autentică de a învăța.

Și poate, cine știe, și un talent special.

Dar dacă nu apare? Este tot în regulă.

Ascultarea nu e un gest pasiv. E începutul unei relații reale

Ce ne spune, de fapt, Ana Acsinte? Că ascultarea copilului este mult mai mult decât un act de politețe. Este o alegere educațională cu impact major pe termen lung.

Este gestul prin care îi transmitem: „Ești important. Gândurile și emoțiile tale contează. Eu sunt aici.”

De acolo începe tot: construirea încrederii, a motivației, a curajului de a-și urma visurile.

Nu de la concursuri, diplome sau activități în exces, ci de la această întâlnire reală dintre adult și copil, privire în privire, inimă lângă inimă.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU ANA ȘI ALEXEI ACSINTE - INTEGRAL:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel