Povara mentală: Munca invizibilă a mamelor despre care prea puțin se vorbește

Data publicării:
Fotografie de la Ksenia Chernaya: Pexels
Fotografie de la Ksenia Chernaya: Pexels

Multe cupluri cred că treburile casnice sunt împărțite în mod egal între ei. Cu toate acestea, adesea femeia este cea care poartă toată povara planificării.



Multe cupluri cred că treburile casnice și familiale sunt împărțite în mod egal între cei doi membri ai cuplului. Cu toate acestea, organizarea vieții de zi cu zi rămâne, în principal,,responsabilitatea femeilor. Acest tip de responsabilitate este rezumat cu conceptul de încărcare mentală: munca invizibilă a mamelor.

Fără îndoială, în ultimii ani situația socială s-a schimbat în favoarea echității și a implicării bărbaților în treburile casnice. Pe măsură ce femeile participă activ pe piața muncii, tot mai multe cupluri împart munca gospodărească în mod egal, între parteneri. Este logic și corect.

Totuși, dacă ne uităm puțin mai adânc, vom vedea că această imagine nu este atât de corectă pe cât pare. Poverile fizice sunt împărțite, dar povara mentală a planificării, organizării și gestionării familiei revine în continuare aproape în totalitate femeilor.

Ce este povara mentală?

Conceptul de încărcare mentală sau povară mentală cuprinde toată munca „invizibilă” necesară pentru funcționarea corectă a diferitelor domenii ale vieții de familie. De asemenea, implică procesul de reflectare continuă asupra tuturor sarcinilor în așteptare și a modului de a le gestiona, precum și anticiparea, organizarea și amintirea a tot ceea ce trebuie făcut, de la cumpărături până la activitățile extrașcolare ale copiilor tăi.

Sociologul Susan Walzer a fost cel care a inventat acest termen și a evidențiat diferențele de gen care există în cuplu. Pentru a înțelege în ce constă acest tip de inegalitate, este necesar să se facă distincția între poverile fizice și cele mentale.

Poveri fizice: mersul la cumpărături, mersul la școală, gătitul meselor, curățenie, etc...

Poveri mentale sunt acele când, spre exemplu, observați că rămâneți fără pastă de dinți și o cumpărați înainte de a rămâne fără sau când îți amintești că copilul are o excursie astăzi și, prin urmare, trebuie să-l duceți la școală cu o oră mai devreme.

2. -imagine fara descriere- (pexels-vlada-karpovich-6944040_32420300.jpg)

Foto: Karpovich/ Pexels

Tot povară mentală este atunci când planificați mâncarea, meniul și gătitul. Atunci când trebuie să spălați de joi anumite haine pentru a le avea pregătite pentru sâmbătă dimineața...și lista poate continua.

Această a doua clasă de sarcini pare să fie destinată exclusiv mamelor. De obicei, bărbații nu petrec aceeași perioadă de timp procesând mental aceste activități.

Femeile, dimpotrivă, gândesc, organizează și își planifică viața profesională, socială, casnică și a celorlalți membri ai familiei.

Cum cuantificați povara mentală?

Din cauza inerției sociale care continuă să atribuie femeilor responsabilitatea pentru cămin, uneori este dificil de cuantificat povara psihică. Femeile îndeplinesc aceste sarcini atât de automat încât, uneori, se crede că capacitatea de a avea grijă de casă și familie le este destinată exclusiv.

Prin urmare, în primul rând, trebuie să fii conștient de faptul că nu este doar responsabilitatea lor. Dimpotrivă, angajamentele familiale trebuie să fie distribuite în mod egal între bărbați și femei. O modalitate utilă de a face acest lucru este să scrieți lucrurile de făcut pentru fiecare săptămână și să cereți partenerului dvs. să facă același lucru.

Acest mic exercițiu vă poate oferi o perspectivă asupra volumului de muncă cu care vă confruntați și va fi punctul de plecare pentru a face schimbările necesare în dinamica familiei dumneavoastră.

Pe de altă parte, starea de sănătate a mamei poate fi și un semn de avertizare. Povara mentală poartă o povară mare care generează stres, anxietate și chiar simptome fizice, cum ar fi dureri de spate frecvente sau dureri de cap.

3. -imagine fara descriere- (pexels-elina-fairytale-4008715_34313700.jpg)

Foto: Elina Fairytale/ Pexels

Care este soluția?

Singura modalitate de a ușura această sarcină grea este să o împărțiți într-un mod real și eficient. Aceasta înseamnă că partenerul va trebui să-și asume responsabilitatea pentru a se ocupa de anumite sarcini, fără a le uita și a le îndeplini corect.

În plus, nu este acceptabil ca femeia să fie nevoită să ofere instrucțiuni detaliate, de fiecare dată când iese din casă, cu privire la copii, mese sau program.

Este necesar ca ambii soți să se angajeze în mod egal în gestionarea familiei, atât fizic, cât și psihic. Din acest motiv, o strategie bună ar putea fi împărțirea sarcinilor pe domenii: de exemplu, un soț va fi responsabil de planificarea și pregătirea meselor, în timp ce celălalt se va ocupa de angajamentele școlare ale copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





DC Media Group Audience
pixel