Primul vot, prima șansă la schimbare! O generație nouă de alegători își face debutul electoral: Peste 17.000 de tineri români au împlinit 18 ani și pot merge la urne

Data publicării:
Primul vot, prima șansă la schimbare! O generație nouă de alegători își face debutul electoral: Peste 17.000 de tineri români au împlinit 18 ani și pot merge la urne / FOTO: freepik.com @New Africa
Primul vot, prima șansă la schimbare! O generație nouă de alegători își face debutul electoral: Peste 17.000 de tineri români au împlinit 18 ani și pot merge la urne / FOTO: freepik.com @New Africa

Anul acesta, peste 17.000 de tineri au atins pragul majoratului și au primit, odată cu buletinul de identitate de adult, și dreptul de vot. Pentru acești adolescenți deveniți cetățeni cu acte în regulă, alegerile prezidențiale din 4 mai marchează un moment istoric: prima participare la un scrutin național.



Dacă scrutinul programat inițial în noiembrie n-ar fi fost devansat, majoritatea ar fi așteptat alți cinci ani pentru a-și exprima opțiunea într-o astfel de competiție electorală.

CITEȘTE ȘI Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”

Secțiile din campusuri, puncte fierbinți ale votului tânăr

Una dintre cele mai frecventate secții de votare din Iași se află chiar în campusul studențesc, unde sunt așteptați mii de tineri veniți la studii din întreaga țară.

Aici votează nu doar cei domiciliați în zonă, ci și studenții aflați în tranzit sau mutați temporar, datorită sistemului flexibil care permite votul din orice localitate.

Cei născuți în ultimele patru luni, alegători cu acte-n regulă

Conform datelor furnizate de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, peste 17.000 de cetățeni au împlinit 18 ani în ultimele patru luni și figurează acum pe listele electorale, notează Știrile PRO TV. Acești tineri se alătură milioanelor de alegători care vor decide, prin votul lor, cine va ajunge în turul al doilea al cursei prezidențiale.

„Vrem să contăm, vrem să fim parte din schimbare”

La primele ore ale dimineții, mulți dintre cei proaspăt deveniți alegători și-au făcut apariția la urne. Au declarat că participarea lor nu este doar un drept, ci o responsabilitate civică.

„E o decizie importantă pentru viitorul nostru. Dacă nu votăm, nu putem pretinde schimbare”, a spus o tânără care vota pentru prima oară.

4 milioane de tineri, forța tăcută a alegerilor

Alături de tinerii de 18 ani, alți peste 4 milioane de alegători cu vârste între 19 și 34 de ani sunt așteptați la secțiile din toată țara.

Ei reprezintă un segment important al electoratului, cu puterea de a înclina balanța într-o competiție strânsă.

Rămâne de văzut cât de mulți dintre ei vor alege să transforme această putere în vot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social





pixel