Proiect în Parlament. Deputații vor ca dreptul femeilor la avort să fie lege: „Femeile din România nu vor să se întoarcă în anii comunismului!”

Data publicării:
Proiect în Parlament. Deputații vor ca dreptul femeilor la avort să fie lege: „Femeile din România nu vor să se întoarcă în anii comunismului!” / FOTO: freepik.com @freepik
Proiect în Parlament. Deputații vor ca dreptul femeilor la avort să fie lege: „Femeile din România nu vor să se întoarcă în anii comunismului!” / FOTO: freepik.com @freepik

Deputații din Comisia pentru drepturile omului au luat o decizie importantă votând în majoritate pentru un raport de adoptare a unui proiect de lege ce privește garantarea dreptului la întreruperea de sarcină. Inițiat de către deputații REPER Oana Cambera, Andrei Lupu și Simina Tulbure, acest proiect de lege este menit să asigure accesul la procedură în cel puțin un spital de stat din fiecare județ din România.



Ce prevede mai exact acest proiect? Ei bine, propunerea vizează direcționarea pacientelor către spitale și medici care efectuează procedura de întrerupere de sarcină, inclusiv obligarea medicilor din sectorul privat să ofere această procedură și în spitalele de stat.

De asemenea, se dorește reglementarea unei platforme de educație și informare corectă în domeniul contracepției și al planificării familiale.

Inițiatorii subliniază importanța acestui proiect prin concentrarea pe accesul liber și sigur la procedurile de întrerupere de sarcină, dar și pe promovarea educației și informării corecte în domeniul sănătății sexuale.

Un aspect important al acestei inițiative este decontarea serviciilor pentru femeile vulnerabile fără venituri, minore și femei care au fost victime ale abuzului sexual. Astfel, proiectul nu numai că se axează pe garantarea unui drept fundamental, dar și pe protejarea celor mai vulnerabile categorii sociale.

„Femeile din România nu vor să se întoarcă în anii comunismului!”

Deputata Oana Cambera a adus în atenția colegilor săi, în timpul dezbaterilor, o problemă importantă: accesul la procedurile de întrerupere a sarcinii este adesea blocat.

Argumentându-și poziția, a subliniat că această realitate este susținută nu doar de cercetările efectuate de organizațiile neguvernamentale, ci și de peste 10.000 de petiții primite de la femei care descriu situații în care li s-a refuzat accesul la această procedură în spitalele de stat și au fost redirecționate către unități private.

Mai mult decât atât, au fost semnalate numeroase cazuri în care femeile nu au găsit niciun spital de stat în județul lor care să efectueze această procedură, creându-se astfel bariere semnificative în accesul la îngrijiri medicale adecvate.

„Femeile din România nu vor să se întoarcă în anii comunismului! Este alegerea fiecărei femei dacă optează sau nu pentru o procedură de avort, iar statul trebuie, în primul rând, să respecte această alegere şi, precum în cazul oricărui alt drept personal, să îi creeze instrumente de exercitare, fără să fie împiedicată sau restricţionată”, a declarat Oana Cambera, potrivit unui comunicat de presă al REPER.

„Femeile vulnerabile cu venituri mici nu își pot permite procedurile medicale în sectorul privat”

Deputata a subliniat că obiectivul său este să reducă rata de refuz pentru întreruperile de sarcină la cerere în spitalele de stat, având în vedere discrepanța semnificativă de costuri.

„Fără o astfel de prevedere, femeile vulnerabile cu venituri mici nu își pot permite procedurile medicale în sectorul privat, ceea ce, în mod indirect, le limitează dreptul la avort”, a explicat ea.

„Respectăm dreptul la conştiinţă şi religie al cadrelor medicale însă acesta trebuie să coexiste cu garantarea accesului la această procedură medicală şi respectarea drepturilor sexuale şi reproductive ale femeilor din România. Suntem, totodată, conştienţi de grava lipsă de educare şi informare în ceea ce priveşte o multitudine de probleme ce ţin de sănătatea reproductivă a femeilor, fapt pentru care am propus o platformă de sănătate publică pentru femei, aceasta fiind o măsură pe care ne dorim să creăm şi mecanisme de finanţare la nivel european”, a mai transmis Oana Cambera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social





DC Media Group Audience
pixel