Promovați dorința: Echilibrul dintre vise, obiective și realitate depinde de părinți

Data publicării:
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Adolescența este o perioadă de auto-descoperire. Este o fază în care adolescenții încep să-și formeze o viziune despre ceea ce și-ar putea dori pentru viitorul lor, sau încep să devină conștienți de ceea ce, dimpotrivă, nu își doresc absolut.



Nimic nu este mai frumos, spun cei pe care Dumnezeu i-a hărăzit cu copii, decât să fii părinte. Însă pe cât de frumos este sentimentul trăit, pe atât este de complicat și de plin de temeri mai ales cân aceștia cres și ajung la vârsta maturității.

Este momentul în care vrei să te asiguri că munca ta și educația pe care i-ai asigurat-o copilului nu a fost în zadar. Vrei să ai satisfacția că atunci când acesta își va întinde aripile să părăsească cuibul, să o facă cât mai bine și mai pregătit. Cu alte cuvinte, ce nu ai face ca al tău copil, astăzi la pragul maturității, să fie un om de succes, un pilon bun și de bază al comunității și al societății din care face parte. Să știe ce vrea și să fie capabil să își îndeplinească obiectivele.

Adolescența este o perioadă în care visele pot părea nesfârșite și lumea plină de posibilități. Dar este adevărat și contrariul: unii nu văd niciun viitor și nicio oportunitate în fața lor. Aici intervine rolul părinților și nu numai, ci și al școlii, al bisericii, al comunității din care face parte.

Este nevoie de 3 „ingrediente” cheie: visul, dorința și aspirația, pilonii care ajută la construirea ambiției, a hotărârii și a unei viziuni pozitive asupra viitorului. 

Fiecare adolescent are propriile interese și pasiuni (chiar dacă uneori nu sunt atât de clare pentru noi, părinții!): acestea sunt motoarele dorințelor lor de viitor și trebuie puse în aplicare.

Dar întrebarea, în acest moment, apare spontan:

„Ca părinte, care este rolul meu?”

Primul pas este să încurajezi aceste pasiuni oferind oportunități și resurse pentru a-ți ajuta copilul să exploreze și să aprofundeze interesele.

Dar să vedem în termeni concreți cum să ghidăm adolescenții în acest proces.

Promovați dorința

Permiteți-i copilului să-și exploreze interesele, încurajați-l să își stabilească obiective și ajutați-l să vizualizeze un plan pentru atingerea lor. Fii un model de urmat, arătând cum stabilești și lucrezi pentru fiecare dintre obiectivele tale.

Încurajează obiectivul

Învață-ți copilul să-și stabilească obiective – este o parte cheie a procesului! Ele ajută la îndrumare și pot motiva adolescentul să muncească din greu. Oferiți îndrumări despre cum să puneți bazele pentru obiective realiste și realizabile.

Gestionați dezamăgirile și frustrările

A antrena „a dori” nu înseamnă doar promovarea viselor, ci și a învăța să faci față realității. Să recunoaștem: nu toate visele devin realitate și nu toate obiectivele sunt atinse. Aceasta poate fi o lovitură greu de acceptat, dar recunoașterea ei este un aspect important al vieții.

Prin urmare, învață-ți copilul că dezamăgirile fac și ele parte din călătorie și că este bine să vezi eșecurile ca oportunități de învățare și creștere.

Încurajează rezistența

Când visele nu se împlinesc, este important să-ți ajuți copilul să dezvolte reziliența, adică capacitatea de a face față dificultăților, de a se adapta la schimbări și de a continua să lucreze spre obiective în ciuda obstacolelor. Este esențial să știi cum să te ridici atunci când lucrurile nu merg așa cum te aștepți!

Promovați stima de sine

Încurajarea copilului să viseze este, de asemenea, o modalitate de a stimula construirea și creșterea stimei de sine. Arată-i adolescentului tău că crezi în el și în visele lui și ajută-l să-și conștientizeze potențialul.

Amintiți-vă: este un proces!

A învăța să dorești este o călătorie: vor fi suișuri și coborâșuri, dar cu sprijinul și îndrumarea ta, copilul tău va învăța să navigheze în această mare de vise... spre un viitor fericit plin de posibilități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti





DC Media Group Audience
pixel