Rolul părinților în dezvoltarea emoțională a copiilor, potrivit psihologilor de la Harvard: „TREBUIE să respecte aceste TREI sfaturi!”

Data publicării:
Rolul părinților în dezvoltarea emoțională a copiilor, potrivit psihologilor de la Harvard / FOTO: freepik.com @zinkevych
Rolul părinților în dezvoltarea emoțională a copiilor, potrivit psihologilor de la Harvard / FOTO: freepik.com @zinkevych

Dezvoltarea emoțională adecvată a copiilor este vitală pentru starea lor de bine, iar rolul părinților în acest proces este extrem de important. 



Conform experților de la Universitatea Harvard, printre care se numără și psihologul și jurnalistul Daniel Goleman, cunoscut pentru lucrarea sa populară „Inteligența emoțională”, părinții sunt cei mai importanți ghizi ai emoțiilor copiilor lor. Din prima lor interacțiune și până în zilele actuale, părinții transmit constant mesaje emoționale copiilor lor, uneori fără să fie conștienți de acest lucru.

Daniel Goleman subliniază într-un interviu difuzat pe canalul online „Învățăm împreună” de la BBVA că acțiunile părinților, cum ar fi să țineți copilul în brațe când plânge și să îl îmbrățișați cu căldură, au un impact pozitiv asupra dezvoltării emoționale a acestuia. El explică că în viața de zi cu zi, emoțiile joacă un rol esențial, iar părinții sunt factori determinanți în modelarea modului în care copiii lor învață să gestioneze aceste emoții.

Pe lângă acestea, Goleman oferă și alte metode simple pe care părinții le pot folosi pentru a ajuta copiii să își dezvolte inteligența emoțională, inclusiv o metodă simplă de a antrena atenția și concentrarea, descoperită în timpul unei vizite la o școală din Harlem.

De asemenea, cercetătorii de prestigiu Laurie Santos și Arthur Brooks, de la Universitatea Yale și Universitatea Harvard, au realizat studii despre parentingul care contribuie la fericirea copiilor. Pe baza acestor cercetări, ei oferă părinților sfaturi practice, conștienți de rolul lor esențial în dezvoltarea emoțională a copiilor.

Trei sfaturi practice pentru părinți

 

Acestea sunt cele trei sfaturi pe care Santos și Brooks le recomandă părinților, după cum au spus pe rețeaua americană NBC!

SURSA FOTO: freepik.com @asmedvednikov

 

#1 Nu-i spune să nu plângă, dacă este trist și are chef să plângă

Unul dintre primele sfaturi poate părea surprinzător, dar experții ne îndeamnă să fim prudenți în a încuraja mereu copiii să-și reprime emoțiile negative precum tristețea sau furia.

Laurie Santos, intervievată de NBC, subliniază importanța învățării copiilor că și emoțiile negative sunt o parte normală și necesară a vieții, chiar dacă pot fi neplăcute: „Acestea sunt stări emoționale normale și temporare, iar părinții ar trebui să le explice copiilor că nu este nimic rușinos în a simți furie, tristețe sau anxietate.”

Pentru a explica copiilor că emoțiile sunt schimbătoare, Santos sugerează utilizarea analogiei cu vremea: la fel cum soarele nu strălucește în fiecare zi, este normal să nu fii mereu fericit și fără griji.

#2 O viziune negativă și periculoasă asupra lumii îi poate face să se teamă și să fie anxioși

O perspectivă negativă și înfricoșătoare asupra lumii poate induce copiilor teamă și anxietate. Arthur Brooks avertizează împotriva acestei tendințe, subliniind importanța evitării instigării la frică în rândul copiilor prin prezentarea unei viziuni negative asupra lumii.

Chiar dacă este important să fim conștienți de realitățile dificile și a conflictelor din lume, este important să alegem cu grijă modul în care le comunicăm celor mici aceste informații.

„Inducerea fricii în copii nu contribuie la siguranța sau fericirea lor”, argumentează acest expert, bazându-se pe cercetări recente care arată că copiii care percep lumea ca fiind periculoasă sunt mai susceptibili la probleme de sănătate mentală și sunt mai puțin mulțumiți de viețile lor.

În schimb, Brooks susține că este esențial să îi pregătim pe copii pentru provocările vieții, adoptând o abordare realistă cu privire la posibilele pericole și consecințe, fără a-i înspăimânta.

În loc să inducem frică, părinții ar trebui să ofere copiilor informații obiective și pozitive despre lume, evidențiind comportamentele bune și progresele, în loc să se concentreze exclusiv pe amenințări. Prin acest mod de abordare, pesimismul este contracarat cu o viziune echilibrată și optimistă asupra lumii, oferindu-le copiilor un cadru sănătos pentru a crește și a înflori.

#3 Dacă ești fericit, și copiii tăi sunt fericiți

O altă observație cheie evidențiată de Santos și Brooks este că fericirea este contagioasă, fenomen cunoscut sub numele de efectul neuronilor oglindă.

Studiile sugerează că emoțiile, fie ele pozitive sau negative, se transmit între oameni.

Prin urmare, influența pozitivă, promovarea unui comportament sănătos și menținerea unei atitudini optimiste pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării emoționale a copiilor și, implicit, asupra fericirii acestora.

De aceea, părinții trebuie să fie conștienți de modul în care propriile lor emoții și atitudini își pot influența copiii, deoarece aceștia absorb și reflectă semnalele emoționale pe care le primesc, conform acelorași experți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel