Rolul tatălui în primele luni ale copilului. Lucruri mărunte care contează mai mult decât îți imaginezi

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Rolul tatălui în primele luni ale copilului este esențial pentru buna creștere a celui mic. Iată care sunt beneficiile atașamentului timpuriu.



Despre rolul benefic al mamei în prima săptămână de viață a nou-născuților se vorbește adesea pentru că ea este responsabilă de primele îngrijiri, de înțelegerea modului de a începe bine alăptarea și, în general, de primele momente dintr-o viață care tocmai a început.

În realitate însă, unele cercetări confirmă că rolul tatălui în primele luni ale copilului face diferența. Și nu doar asupra echilibrului delicat al nou-născutului, ci și (pe termen lung) asupra bunăstării psihice a tatălui.

Deși literatura psihopedagogică a îndreptat atenția asupra importanței rolului patern în creșterea educațională a copiilor în ultimii ani, acele prime momente de intimitate sunt adesea văzute ca un secret între mamă și copil, un spațiu în care nimeni altcineva nu poate intra.

În schimb, diverse cercetări se concentrează asupra importanței relației timpurii, încă din primele momente ale vieții copilului, dintre tată și copil. Pentru că este bine pentru toată lumea, într-un mod circular pentru familie și mai intim pentru toți membrii care o alcătuiesc.

Rolul tatălui în primele luni ale copilului și influențele acestuia

Dacă este adevărat că în noul model de familie tatăl este protagonist, mai trebuie adăugat că de multe ori exclusivitatea maternă acoperă efectele și beneficiile reale pe care relația tată-fiu le poate avea asupra copilului chiar și imediat după naștere. 

Potrivit cercetărilor efectuate de Frontiers in Psychiatry, situația în care tatăl se conectează și emoțional, se simte implicat și util în noul menaj familial aduce beneficii și părintelui, și nu doar copilului.

Cercetătorii au arătat că atașamentul timpuriu îi ajută pe tații să se simtă mai bine chiar și după ceva timp, pentru a evita situațiile în care anxietatea și depresia să apară la ușă, complicând viața privată și profesională. Cercetarea a identificat trei indicatori principali în care tatăl își recunoaște satisfacția maximă:

- câte ore petrece cu fiul său nou-născut.

- cât de autoeficient și de susținător se simte.

- cât de valoros se simte în a oferi ajutor material.

Tăticii care sunt implicați activ, dar mai presus de toate se simt o parte importantă a structurii familiei încă din primele luni ale copilului, după un timp păstrează acel sentiment, se simt mulțumiți și competenți pentru o lungă perioadă de timp.

Studiul despre puterea implicării tatălui încă din primele ore de viață ale copilului evidențiază unele dintre cele mai dificile aspecte ale rolului de părinte: asta pentru că cele 40 de zile de la naștere și modul de a face față puerperiului sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă noii părinți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: atasament nou nascuti tatici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel