Rucsacul calităților: Exercițiu pentru îmbunătățirea stimei de sine a copiilor

Data publicării:
Foto: Freepik@freepik
Foto: Freepik@freepik

Rucsacul calităților este un exercițiu simplu, dar practic, care va fi de mare ajutor pentru a crește stima de sine a copiilor tăi.



Îmbunătățirea stimei de sine a copiilor este esențială pentru dezvoltarea lor corectă. Pentru a lucra acest aspect, poți folosi exerciții precum rucsacul calităților. În rândurile următoare vă explicăm în ce constă.

În primul rând, însă, trebuie să știi că stima de sine este evaluarea pe care o persoană o face despre sine, plecând de la niște calități subiective.

Această judecată depinde de experiențele trăite și de percepția pe care o avem despre sine și despre ceilalți. Din acest motiv este important ca copiii, încă din primii ani de viață, să se simtă iubiți și acceptați de mediul din jur.

Rucsacul calităților: îmbunătățirea stimei de sine a copiilor

Rucsacul calităților constă în a retrăi diferite experiențe, sentimente și gânduri, cu scopul de a scoate la lumină și de a spori punctele forte și slăbiciunile deținute de o persoană, punând un accent deosebit pe caracteristicile și calitățile pozitive.

Acestea din urmă sunt cele care trebuie să rămână în interiorul acestui rucsac imaginar care însoțește persoana de-a lungul întregii vieți.

Obiectivul principal al acestui exercițiu este îmbunătățirea și promovarea stimei de sine a copilului. În plus, această activitate de reflecție personală este utilă pentru a se asigura că copilul dobândește capacitatea de a se autoevalua, de a deveni conștient de sine, de a-și recunoaște calitățile și de a-și exprima calitățile.

Rucsacul calităților: pași pentru a pune în practică exercițiul

Materiale necesare:

- Foaie de hârtie/carton colorat

- Creioane, carioci sau culori

- Imagini decupate din reviste (opțional)

- Lipici, foarfece

- Un rucsac real sau o imagine de rucsac desenată pe hârtie

Pentru a pune în practică exercițiul este necesar să urmați o serie de pași:

- Copilului i se oferă un desen al unui rucsac și mai multe bucăți mici de hârtie goală, decupate în formă de cerc, astfel încât să pară pietre.

2. Foto: Free... (rucsacul-calitatilor-exercitiu-pentru-imbunatatirea-stimei-de-sine-a-copiilor-2_67224300.jpg)

Foto: Freepik@freepik

- În interiorul acestor „pietre”, copilul trebuie să-și scrie propriile calități pozitive și negative.

- Calitățile sunt lipite de designul rucsacului. Apoi îi explici copilului că trebuie să scoți din rucsacul calităților câteva dintre aceste „pietre”, pentru că este foarte greu.

-  Micuțul trebuie să elimine calitățile negative, acelea de care dorește să se elibereze. 

- La final, fiecare copil poate să își prezinte „rucsacul” și să vorbească despre calitățile și abilitățile sale. Această parte îi ajută să se simtă validați și apreciați de grup.

După exercițiu, poți discuta cu copiii despre cum s-au simțit în timp ce și-au umplut rucsacul. Aceasta este o ocazie să vorbești despre cum putem să ne aducem aminte de calitățile noastre în momentele în care ne simțim nesiguri sau triști.

Această activitate servește pur și simplu ca ajutor, dar ceea ce este cu adevărat important și necesar este să întăriți și să acordați atenție copilului în viața de zi cu zi, asigurându-vă că se simte iubit și prețuit.

Copilăria este faza în care totul este construit. De aici și importanța educației personalizate și de calitate.”

– Paulo Freire –

Beneficii

Creșterea stimei de sine: Copiii învață să își recunoască și să își aprecieze propriile calități.

Îmbunătățirea încrederii în sine: Exercițiul îi ajută pe copii să devină mai conștienți de punctele lor forte și să aibă o atitudine mai pozitivă față de sine.

Dezvoltarea abilităților sociale: Prin partajarea rucsacului cu colegii, copiii învață să ofere și să primească aprecieri, consolidând relațiile interpersonale.

Acest exercițiu poate fi aplicat în diverse contexte educative și este un instrument eficient pentru susținerea dezvoltării emoționale a copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel