„Să creștem stima de sine a copilului!” Daniel David: „E o MARE GREȘEALĂ! Alternativa psihologică este alta!”

Data publicării:
„Să creștem stima de sine a copilului!” Daniel David: „E o MARE GREȘEALĂ! Alternativa psihologică este alta!” / FOTO: captură video YouTube @Fain & Simplu cu Mihai Morar
„Să creștem stima de sine a copilului!” Daniel David: „E o MARE GREȘEALĂ! Alternativa psihologică este alta!” / FOTO: captură video YouTube @Fain & Simplu cu Mihai Morar

Profesor universitar doctor Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a vorbit pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu în cadrul podcastului Fain și Simplu cu Mihai Morar, despre stima de sine a copilului.



Daniel David a tras un semnal de alarmă cu privire la o practică din ce în ce mai răspândită în educarea copiilor: promovarea creșterii stimei de sine. A subliniat că această abordare poate reprezenta un pericol major pentru dezvoltarea lor. 

„Este un pericol foarte mare! Știu că mulți avem această logică, sunt programe de dezvoltare personală: `să creștem stima de sine a copilului!` E o mare greșeală! 

A crește stima de sine înseamnă că-l înveți pe copil să aibă o atitudine pozitivă sau o evaluare pozitivă a propriei persoane: sunt bun, sunt valoros și așa mai departe. Dar el învață în acest fel să se evalueze global. Când spun că `sunt bun și valoros` mă refer la mine ca persoană. 

Alternativa psihologică este alta! Nu să te evaluezi global ca persoană! Ca persoană să te accepți necondiționat prin simplul fapt că exiști. Și evaluăm comportamentele, răspunsurile pe care le ai. Deci, nu tu ca persoană ești deșteaptă, bună și așa mai departe, comportamentul tău e bun, performant, deștept și așa mai departe.

Tu ca persoană pur și simplu exiști și ești valoros prin faptul că exiști, dar nu punem etichete în termeni de stimă de sine. Dacă îl înveți pe copil să gândească în termenii stimei de sine, când va avea succes se va evalua pozitiv ca persoană, dar când va avea eșec, și adesea în viață ai eșecuri, tu ce ai învățat? Să te evaluezi global! Și așa cum ai spus că ești valoros, deosebit și minunat, vei spune că ești prost, incapabil și fără valoare când vei avea eșecuri.

Din păcate, însă, există zona asta de influenceri la nivel social care sunt niște pseudopsihologi foarte periculoși care vin cu tot felul de experiențe personale, intuiții”, a spus prof. univ. dr. Daniel David în cadrul podcastului Fain și Simplu cu Mihai Morar.

Daniel David: „În mintea umană, în creierul nostru, sunt două mecanisme: recompensă și pedeapsă”

Daniel David a atras atenția asupra pericolelor asociate cu exagerarea promovării dezvoltării stimei de sine și educației bazate exclusiv pe recompense. Într-o declarație recentă, el a subliniat că aceste practici pot avea consecințe negative asupra sănătății mentale și a capacității individului de a face față provocărilor vieții.

Se greșește când se exagerează această idee cu dezvoltarea stimei de sine. Când se exagerează educația doar prin recompense. 

Atenție! În mintea umană, în creierul nostru, sunt două mecanisme: recompensă și pedeapsă. Pedeapsa nu înseamnă pedeapsă fizică, nu înseamnă bătaie, dar pedeapsa ar trebui să fie parte din mecanismul psihologic de control al comportamentului.

De exemplu, o pedeapsă poate să fie că nu te mai las două ore la televizor și te las o oră. Este o pedeapsă.

Noi ne ferim de a utiliza pedeapsa în educație și mergem doar pe ideea de recompense generând oameni care nu au toleranță la frustrare. În viață, toleranța la frustrare este foarte importantă! 

Lipsa recompensei poate să fie o pedeapsă”, a mai spus Daniel David în podcastul citat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel