Semnificația desenelor pe care le fac copiii tăi: Cerul, Soarele și Luna

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau
Fotografie de la Yan Krukau

Cerul este un element care este mereu prezent (sau foarte rar absent) în desenele copiilor noștri. În ceea ce privește interpretarea cerului în desenele copiilor, două puncte fundamentale trebuie clarificate imediat:

1. cerul este un element complex;

2. este puternic influenţat de măreţia sa naturală.



Bolta albastră îmbrățișează (sau conține) o serie largă de elemente ulterioare, de fapt întâmpină norii, ploaia, zăpada, vântul, soarele și luna, păsările, fluturii și insectele, ceea ce înseamnă că cerul nu este un element izolat. Coexistă cu toate celelalte elemente pe care le conține și capătă o valoare de ansamblu în desene.

Prin urmare, cerul din desenele copiilor trebuie considerat în corespondență cu reprezentările ulterioare care îl însoțesc și nu poate fi evaluat abstract sau absolutizat.

De ce este mereu prezent în desenele copiilor

Despre cer am spus că este un element puternic influențat de grandoarea lui naturală, de fapt este un element predominant al panoramei naturale: copilul nu își poate imagina sau vedea nicio panoramă fără cer. Cerul este cadrul natural a ceea ce ochiul fotografiază și acest lucru influențează inevitabil copilul atunci când desenează.

În călătoria sa către un desen figurativ (adică un desen care fotografieză realitatea) copilul va înregistra în primul rând pe hârtie elementele mari pe care le observă: cerul, pământul, marea sau apa. Și asta explică de ce rareori lipsește cerul chiar și în cele mai mici desene.

Cerul are două semnificații naturale și proprii:

- reprezintă nevoia de elevație și descoperire, în acest sens, cu cât este mai bogat în elemente naturale pozitive (cum ar fi păsările și fluturii), cu atât copilul manifestă mai mult interes pentru explorarea și învățarea lumii;

- reprezintă și sentimentul de apărare și protecție pe care îl simte copilul, un cer întins și învăluitor mărturisește siguranța copilului care l-a pictat.

În desenele copiilor, cerul conține adesea Soarele care reprezintă figura tatălui, în timp ce mama este întruchipată figurativ de Lună.

Luna reprezintă și evoluția sferei intime și a corpului; Nu întâmplător adolescenții îl reprezintă ca rotunjit și plin în acea fază a vieții care corespunde cu maturitatea intimă și cu schimbările din organism.

Un soare mare și colorat, așadar, poate reprezenta satisfacția copilului față de figura paternă, este emblema unui tată prezent și mângâietor.

O atenție deosebită trebuie acordată proporțiilor, culorii și poziției tatălui soarelui pe cerul desenelor copiilor:

Pentru ca desenul să reprezinte o relație bună tată-fiu, soarele trebuie să fie suficient de mare, suficient de colorat și să poată fi plasat în partea dreaptă sus a foii.

Un soare disproporționat poate fi, totuși, un indiciu al unei nevoi: dacă ar fi prea mare ar putea indica intruzivitate și dacă era prea mic, ascuns sau incomplet (de exemplu fără raze) ar putea indica deficiențe emoționale în raport cu figura paternă.

Luna este în general reprezentarea mamei iar prezenta ei pe cer în desenele copiilor poate fi chiar o atestare retorică a nevoii de a o avea mereu mama aproape. Cu toate acestea, semiluna poate reprezenta o lipsă, o absență de completitudine sau nevoia de a simți mama mai prezentă și mai apropiată.

Ce înseamnă dacă cerul este plin de stele sau dacă curcubeul se repetă des

Un părinte trebuie să poată discerne efortul fotografic al copilului de desenul influențat de nevoie, desen care se exprimă inconștient dacă și când copilul încearcă să comunice o nevoie.

Dacă stelele se repetă adesea pe cerul copilului tău, acestea ar putea reprezenta dorința lui de a se face remarcat, de a se impune în ochii adulților, de a-și descoperi excelența personală și talentele sale.

Curcubeul, pe de altă parte, poate indica nevoia de confort și liniște.

În acest sens, copiii care desenează adesea stele sau curcubee pot avea nevoie de o doză de stimă de sine și de o bună doză de sprijin emoțional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Joaca si DIY





DC Media Group Audience
pixel