Semnificația sărbătorii Paștelui: tradiții și obiceiuri

Data publicării:
 Semnificația sărbătorii Paștelui: tradiții și obiceiuri / FOTO: freepik.com@fotodrobik
Semnificația sărbătorii Paștelui: tradiții și obiceiuri / FOTO: freepik.com@fotodrobik

Originea cuvântului „paște” este evreiască și însemna trecere – trecerea evreilor peste Marea Roșie către tărâmul făgăduinței dar și trecerea la un nou sezon, către un nou început.În comemorarea Învierii lui Isus, Paștele celebrează înfrângerea morții și speranța mântuirii. Tradiția creștină susține că păcatele omenirii au fost plătite prin moartea lui Isus și că Învierea Sa reprezintă anticiparea pe care credincioșii o pot avea în propria lor înviere.

Tradițiile și simbolurile de Paște au evoluat de-a lungul timpului, deși unele există de secole. În timp ce pentru creștini, Paștele este sărbătoarea învierii lui Hristos, multe tradiții de Paște nu se găsesc în Biblie.

Cel mai proeminent simbol secular al sărbătorii creștine, iepurașul de Paște, a fost introdus în America de imigranții germani care și-au adus poveștile despre un iepure care depune ouă. Decorarea ouălor se crede că datează cel puțin din secolul al XIII-lea, în timp ce ritualul paradei de Paște are rădăcini și mai vechi. Alte tradiții, cum ar fi bomboanele de Paște, se numără printre completările moderne la celebrarea acestei sărbători de primăvară timpurie.

Cel mai cunoscut obicei de Paște este cel al vopsirii ouălor în culoarea roșie. Acest lucru se face în Joia Mare. În zilele noastre, sunt folosite și alte culori. Există mai multe mituri care explică de ce este folosită culoarea roșie iar în cele mai multe dintre ele această nuanță reprezintă sângele Mântuitorului. În Europa de Est, deci și în țara noastră, s-a dezvoltat de-a lungul timpului frumosul și elaboratul obicei al încondeierii ouălor de Paște – adică trasarea diverselor modele complexe pe suprafața ouălor după ce acestea au fost vopsite. Ouăle decorate se spune că îi protejează pe cei din casă de ghinion.

Citește și „Ce legătură au ouăle cu Paștele?”

Masa de Paște, care are loc duminică, este un moment foarte important. Pe lângă ouă, se prepară și alte mâncăruri specifice, precum drobul, pasca sau cozonacul. Un alt moment important din cadrul mesei este ciocnitul ouălor de Paște. Se spune că din primul ou ciocnit la masă trebuie să mănânce toată lumea, pentru ca familia să fie unită. De asemenea, dacă un ou ciocnit are două gălbenușuri, posesorul sau posesoarea trebuie să se pregătească de nuntă.

Se spune că dacă în ziua de Paște va ploua, anul va fi unul roditor. Multe superstiții din ziua de Paște sunt legate de noul an agricol care tocmai începe, în zonele rurale.

Potrivit unor surse, iepurașul de Paște a sosit pentru prima dată în America în anii 1700 cu imigranții germani care s-au stabilit în Pennsylvania și și-au transportat tradiția unui iepure de ouă numit „Osterhase” sau „Oschter Haws”. Copiii lor și-au făcut cuiburi în care această creatură își putea depune ouăle colorate. În cele din urmă, obiceiul s-a răspândit în Statele Unite și livrările de dimineață de Paște ale legendarului iepure s-au extins pentru a include ciocolată și alte tipuri de bomboane și cadouri, în timp ce coșurile decorate au înlocuit cuiburile. În plus, copiii au lăsat adesea morcovi pentru iepuraș în cazul în care i-ar fi fost foame din cauza țopăitului.

De ce se numește Paște?

Unii susțin că cuvântul Paște derivă de la Eostre, o zeiță păgână a primăverii și a fertilității. Potrivit folclorului, Eostre a găsit o pasăre pe moarte de frig și a transformat-o într-un iepure, astfel încât blana să-l țină de cald, dar acel iepure încă a depus ouă ca o pasăre. „Într-o versiune [a poveștii], iepurașul pictează și decorează ouăle ca un cadou pentru Eostre pentru a-și arăta loialitatea și dragostea”, spune Brandi Auset, autorul cărții The Goddess Guide. Este posibil ca această poveste să fie motivul tradiției iepurașului de Paște și de ce iepurașii și păsările - și puii, dacă întrebați compania care face popularele bomboane de marshmallow Peeps - sunt legate de sărbătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment

DC Media Group Audience
pixel