Sensibilitate exagerată a mirosului în timpul sarcinii: Află ce este hipersomia și care sunt remediile

Data publicării:
Photo form PxHere
Photo form PxHere

Se întâmplă multor femei în primele săptămâni de sarcină și durează adesea toate cele 9 luni: se dezvoltă o hipersensibilitate ciudată la mirosuri, fiecare miros este perceput într-un mod special, unele mirosuri care au fost tolerate anterior devin brusc insuportabile.



Hiperosmia în timpul sarcinii este, fără îndoială, unul dintre cele mai curioase și interesante aspecte ale modificărilor fiziologice ale corpului feminin. 

Ce este hiperosmia?

Hiperosmia este un termen medical pentru un simț al mirosului prea sensibil. În timpul sarcinii, acest fenomen se manifestă ca o creștere notabilă a capacității de a percepe mirosurile. 

Această sensibilitate poate duce la reacții intense și, în unele cazuri, poate contribui la greață și aversiune față de anumite mirosuri. Hiperosmia de sarcina este un fenomen temporar legat de sarcină și de obicei dispare după naștere.

Mirosuri în timpul sarcinii: când încep

Având în vedere premisa că singurele studii care au investigat prezența reală a hiperosmiei în sarcină se bazează pe un principiu de autoevaluare de către femeile însărcinate, simțul mirosului începe să se accentueze în primele etape ale sarcinii, de obicei în jurul săptămânii a șasea. 

Această creștere este legată de modificări hormonale semnificative, inclusiv creșteri ale estrogenului și progesteronului. Prin urmare, hiperosmia poate fi unul dintre primele semne pe care le experimentează o femeie însărcinată.

Hyperosmia gravidarum: cauza

Cauzele precise ale hiperosmiei în timpul sarcinii nu sunt încă pe deplin înțelese, dar experții sugerează că schimbările hormonale joacă un rol cheie.

În special, creșterea estrogenului pare să joace un rol semnificativ în accentuarea percepției olfactive, dar o cauză ar putea fi găsită și în cel mai faimos hormon al sarcinii: Beta Hcg, responsabil și de greața din primul trimestru. Unele studii presupun, de asemenea, o implicare a sistemului nervos central în modularea sensibilității olfactive în timpul sarcinii.

Hiperosmia și prolactina gravidei

Unul dintre factorii cheie legați de hiperosmia în timpul sarcinii este prolactina, hormonul produs de glanda pituitară și responsabil pentru producția de lapte la femei.

Studiile științifice indică o legătură între nivelurile de prolactină și hiperosmia în timpul sarcinii: creșterea prolactinei este complet normală în timpul sarcinii și servește într-un fel la pregătirea recunoașterii olfactive dintre mamă și copil.

Hiperosmia gravidei: remedii

Cel mai bun tratament pentru hiperosmie este evitarea mirosurilor care o provoacă. Acolo unde acest lucru nu este posibil, unele remedii eficiente pot fi:

- practică respirația profundă pentru a contracara senzațiile intense legate de mirosuri;folosiți parfumuri delicate, atât cele personale, cât și cele pentru curățarea casei;

- menține un mediu acasă curat și bine ventilat;mestecați gumă de mentă sau bomboane de mentă. Acest truc vă poate scăpa de senzația mirosului exagerat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel