Simptomele sarcinii masculine: Atunci când tatăl se simte și el ”însărcinat”

Data publicării:
Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels
Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels

În condiții speciale de empatie cu partenerul, se pare că viitorii tați pot dezvolta și simptome tipice sarcinii masculine. Despre ce e vorba?



Sarcina este o fază a schimbărilor pentru corpul unei femei, atât fizic, cât și emoțional. Corpul tău începe să gestioneze o nouă viață și asta implică inevitabil niște simptome tipice sarcinii, care pot fi mai mult sau mai puțin enervante. Dar știați că bărbații pot experimenta și simptomele sarcinii masculine împreună cu partenera lor?

Există unele schimbări în timpul sarcinii care nu afectează doar femeia, ci și partenerul în mod direct. Evident modificări fizice și tulburări de aciditate, oboseală, arsuri la stomac, retenție de lichide... Femeile suferă de toate aceste simptome, dar care sunt simptomele percepute și de viitorii tați și care le pot egala pe cele suferite de gravide?

2. Fotografie... (pexels-amina-filkins-5427920_18478200.jpg)

Foto: Amina Filkins/ Pexels

Sindromul Couvade

Sindromul de care suferă mulți bărbați în timpul sarcinii partenerului se numește Couvade. Acest nume vine din franceză, în special de la termenul couvade, care înseamnă ”a cloci”.

Bărbații nu au disconfort fizic, dar legătura emoțională cu partenera lor îi va face să sufere de unele simptome tipice de sarcină și, de asemenea, să se confrunte cu unele schimbări.

Empatia pe care o dezvoltă față de femeie îi determină și să experimenteze aceste emoții și simptome, pe care probabil că nu le-ar percepe (sau cel puțin nu atât de clar) în absența unei legături emoționale stabile și reale cu partenerul lor.

Simptomele sarcinii masculine

Anxietate

O femeie însărcinată se poate simți anxioasă în unele etape ale sarcinii, din mai multe motive. Schimbări fizice, sosirea nou-născutului, economia familiei, sănătatea...

Bărbații pot experimenta această anxietate gândindu-se că în curând vor trebui să-și asume rolul de tată, care va fi obositor și foarte stresant. Atât bărbații, cât și femeile se pot simți neliniștiți în timpul sarcinii.

Pentru ca bărbații să simtă o mai mare încredere în sine, este important să se simtă implicați în toate fazele sarcinii. Cursurile prenatale sunt o modalitate bună de a te simți liniștit emoțional.

3. Fotografie... (pexels-vlada-karpovich-8359676_85687300.jpg)

Foto: Vlada Karpovich/ Pexels

Schimbări de dispoziție

Schimbările de dispoziție sunt normale la o femeie însărcinată, care se confruntă cu tulburări hormonale profunde, până la punctul în care starea ei de spirit fluctuează. Bărbatul nu face excepție! 

Griji, nervi, îngrijirea unui nou-născut... Toate acestea pot da naștere la multe emoții diferite: anxietate, tristețe, bucurie, fericire, liniște, iritabilitate, stres, tensiune, tandrețe... Poate că nu își va arăta sentimente în mod deschis, dar ceea ce este clar este că le simte și că este important să învețe să le gestioneze.

Simptome ale sarcinii masculine

Unii bărbați pot să nu suporte ideea că femeia este singura care se poate plânge în acest stadiu și din dorință de protagonism, pot aduce în discuție și alte afecțiuni de care se pot plânge și care atrag toată atenția asupra lor.

Femeile pot suferi de dureri de spate, sciatică, dureri de cap sau crampe severe pe timp de noapte. Poate din cauza empatiei extreme sau a întâmplării pure, bărbații pot începe să simtă la fel.

Nu există nicio cauză fizică care să poată demonstra că și bărbații pot suferi de aceste dureri, deoarece la o femeie acest lucru se datorează modificărilor fizice implicate în gestionarea unei noi ființe umane și din cauza tulburărilor hormonale.

Drept urmare, bărbații în mod clar nu suferă de aceasta. Pare a fi activat un mecanism inconștient de identificare cu partenera sa, ceea ce îl face – în ciuda faptului că nu are o sarcină – să se apropie de paternitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel