Sindromul „sirenă” la bebeluși. Ce este această boală rară și gravă? Și în România s-au întâlnit cazuri la sugari

Data actualizării: | Data publicării:
Sindromul Sirenă la bebeluși. Ce este această boală rară și gravă? Și în România s-au întâlnit cazuri la sugari / FOTO: freepik.com @dmytrenko.fsk
Sindromul Sirenă la bebeluși. Ce este această boală rară și gravă? Și în România s-au întâlnit cazuri la sugari / FOTO: freepik.com @dmytrenko.fsk

Ce este sindromul sirenei la sugari? Facem bilanțul acestei boli rare și grave care provoacă cel mai adesea moartea bebelușului la scurt timp după naștere. 



Când ne gândim la sirene, ne vin imediat în minte imagini cu fundul mării și ființe care sunt jumătate femeie, jumătate pești.

Totuși, termenul „sirenă” poate desemna și o boală extrem de rară și gravă care poate afecta nou-născuții: sirenomelia.

Care sunt caracteristicile sindromului sirenei?

Sindromul sirenei se caracterizează simplu: membrele inferioare ale bebelușului sunt „lipite”, ceea ce face ca picioarele să fie absente.

Această fuziune a membrelor inferioare îi conferă copilului un aspect asemănător cu cel al unei sirene, de unde și numele acestei anomalii.

Malformația are repercusiuni grave asupra organismului copilului. Ea provoacă anomalii urogenitale și renale severe, insuficiențe la nivelul stomacului și intestinului, precum și ale întregului sistem osos (ageneză sacră).

Pot apărea și afecțiuni cardiace grave.

De asemenea, o imperforație anală (absența anusului) va cauza probleme digestive serioase.

Cauzele sindromului sirenei sunt încă puțin cunoscute. În majoritatea cazurilor, se suspectează o anomalie genetică sau un accident de dezvoltare care afectează fătul în timpul sarcinii.

Statistic, această boală este extrem de rară, afectând un făt din 100.000 la nivel mondial.

Copil „sirenă”, confuzie cu copilul „născut cu șapcă”

Sindromul sirenei, sau sirenomelia, nu trebuie confundat cu fenomenul copilului „născut cu șapcă”. Acesta este, de asemenea, rar, dar complet inofensiv.

Un copil este considerat „născut cu șapcă” atunci când vine pe lume acoperit total sau parțial de sacul amniotic, care nu s-a rupt spontan în timpul nașterii.

Astfel, bebelușul se naște înconjurat de lichid amniotic, ceea ce, în mod greșit, poate sugera termenul de „bebe sirenă”.

Nașterile de acest tip au devenit mai rare odată cu medicalizarea nașterii: dacă sacul amniotic nu se rupe spontan la începutul travaliului, moașa sau medicul vor interveni pentru a efectua această procedură în timpul nașterii.

SURSA FOTO: freepik.com @zoneteen12

Boala sirenelor: Care sunt șansele de supraviețuire ale copilului?

Din păcate, șansele de supraviețuire ale unui copil cu sindromul sirenei sunt extrem de reduse. Fătul moare adesea în uter, iar în majoritatea cazurilor, bebelușii care se nasc cu această afecțiune nu trăiesc mai mult de două zile.

Cazurile lui Tiffany Yorks și Milagros Cerron

Deși sirenomelia este adesea fatală, există cazuri foarte rare în care copiii afectați au supraviețuit. Un exemplu este Milagros Cerron, o fetiță din Peru care a fost supusă multor intervenții chirurgicale, reușindu-se separarea picioarelor ei.

Shiloh Pepin, o fetiță din SUA, a trăit zece ani.

Cea mai longevivă persoană cunoscută cu această afecțiune a fost Tiffany Yorks, tot din SUA, care a trăit până la 27 de ani.

În contrast, un bebeluș din India a murit la doar 15 minute după naștere pe 20 mai 2018. Acesta cântărea doar 1,4 kilograme și, conform medicului ginecolog, avea o „înotătoare” în locul picioarelor.

În România s-au născut 2 copii sirenă în maternitatea Giulești (1973) și unul în Brașov (2008). Ambii copii au murit după naștere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel