Stigmatul virginității la adolescenți. Psihosexolog Mona Spânu: „E obligația noastră, ca adulți, să facem ASTA!”

Data publicării:
Stigmatul virginității la adolescenți. Psihosexolog Mona Spânu: „E obligația noastră, ca adulți, să facem ASTA!” FOTO: freepik.com @syda_productions
EXCLUSIV
Stigmatul virginității la adolescenți. Psihosexolog Mona Spânu: „E obligația noastră, ca adulți, să facem ASTA!” FOTO: freepik.com @syda_productions

Un recent studiu a dezvăluit că aproximativ o treime dintre adolescenți încep viața sexuală la sfârșitul clasei a 9-a, ceea ce corespunde în general vârstei de aproximativ 15 ani. Adesea, ei se simt presați să se afirme prin astfel de experiențe. Stigmatul virginității la această vârstă poate pune presiune asupra tinerilor și mulți părinți se întreabă dacă nu cumva vor vrea și copiii lor să fie în rând cu ceilalți.



Mona Spânu, psihoterapeut și psihosexolog, președintele ATED - Asociația de terapie, educație și dezvoltare, a subliniat la Părinți Prezenți că soluția la această problemă stă în comunicare. 

„Păi, comunicarea. Din nou, comunicarea! Ok, ce-ți dorești? Ce auzi la ceilalți? (...) dar la fel de important este ceea ce a învățat copilul și ce valori are. `Mă interesează dragostea, mă interesează să fiu în rândul celorlalți sau mă interesează pur și simplu să aleg momentul potrivit pentru mine?` Și atunci copilul va ști ce-și dorește. Dacă nu va ști, va avea ghidajul părintelui. „Ok, hai să vedem, îți dorești asta?`, `ai găsit băiatul potrivit sau fata potrivită pentru treaba asta?` Cel mai important este să fie frumos, să fie din dragoste, să nu fie o chestie de care vrei să scapi, pentru că n-are rost. E ceva valoros”, a punctat Mona Spânu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Cum să-i explici copilului cum a ajuns pe lume? Psihosexolog Mona Spânu: „Este foarte important să exprimăm acest lucru: că nu a apărut pur și simplu acolo” / VIDEO

Mona Spânu: „E obligația noastră, ca adulți, să facem asta”

Procesul complex al comunicării în legătură cu educația sexuală este o parte esențială a educației pe care trebuie să o oferim încă de la nașterea copilului. Este ceea ce susține cu tărie psihosexologul Mona Spanu, remarcând că la fel cum discutăm despre alimentația sănătoasă sau vizitele regulate la medic pentru a ne asigura de starea de bine a copilului, trebuie să acordăm aceeași importanță acestui subiect.

„Procesul ăsta este un proces de comunicare încă de când se naște copilul. E obligația noastră, ca adulți, să facem asta. Cum vorbim despre a mânca sănătos și despre a-l duce la medic să vedem dacă starea lui este bună, la fel și cu treaba asta ar trebui crescut. `

La 8-9 ani, când schimbările sunt vizibile, trebuie să vorbim cu copilul. `Nu te speria. O să se întâmple să îți apară p[r pubian. îți vor crește sânii. Nu te speria, nu te jena, e ceva normal, natural`. Copilul va avea încredere în tine și va zice: `ok, mi-a zis mama sau tatăl înseamnă că așa e. Am încredere în ce-mi spune la părintele meu`”, a mai spus președintele ATED.

Urmăriți emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Adolescenti





DC Media Group Audience
pixel