Știi cum să identifici cele 10 semne ale depresiei în copilărie? Are simptome diferite față de adulți

Data publicării:
Știi cum să identifici cele 10 semne ale depresiei în copilărie? Are simptome diferite față de adulți / FOTO: freepik.com @Inga.G
Știi cum să identifici cele 10 semne ale depresiei în copilărie? Are simptome diferite față de adulți / FOTO: freepik.com @Inga.G

Depresia la copii și adolescenți are simptome diferite față de adulți. De aceea este important să fii atent și să știi să le recunoști cât mai curând posibil. Un diagnostic și un tratament bun sunt cheia dezvoltării corecte a problemei.



Evaluările actuale sugerează că unul din fiecare 20 de copii sau adolescenți se confruntă cu depresia înainte de a atinge vârsta de 19 ani. Această statistică subliniază faptul că depresia nu este doar o problemă a adulților, ci afectează și minorii, deși uneori importanța sa este subestimată când vine vorba de această categorie de vârstă.

Dr. Fernando Orellana, specialist în psihiatrie infantilă la Unitatea de Sănătate Mintală a Copilului, Neurodezvoltare și Îngrijire Precoce (USMIN-AT) de la Spitalul Vithas Málaga, Spania, oferă clarificări importante cu privire la simptomele pe care ar trebui să le observăm în cazul depresiei la copii și adolescenți.

O problemă subdiagnosticată

O problemă adesea trecută cu vederea este subdiagnosticarea depresiei la copii și adolescenți. În timp ce copilăria este adesea privită ca o perioadă de bucurie și joc, realitatea este că unii copii se confruntă cu complicații serioase chiar de la o vârstă fragedă, iar depresia poate fi un factor major în aceste situații.

Potrivit unor cercetări, depresia, în special în rândul copiilor și adolescenților, este adesea subdiagnosticată și, în consecință, rămâne netratată în aproape jumătate din cazuri. Avertismentul vine din partea specialiștilor în psihiatrie, subliniind importanța conștientizării și evaluării adecvate a stării de sănătate mintală a tinerilor.

Simptomele depresiei la copii și adolescenți

SURSA FOTO: freepik.com @gioiaphoto

Simptomele depresiei la copii și adolescenți pot fi ușor de trecut cu vederea, deoarece se manifestă în moduri diferite față de adulți și pot fi confundate cu alte probleme dacă nu sunt cunoscute și înțelese corect.

„Este important ca părinții, membrii familiei, educatori și profesioniști din domeniul sănătății să fie capabili să recunoască sau să suspecteze simptomele depresiei la copii și adolescenți pentru a interveni din timp”, subliniază specialistul de la Spitalul Vithas Málaga.

Iată zece semne de avertizare la care ar trebui să fii atent, deoarece pot indica prezența depresiei la un copil sau adolescent, așa cum a explicat dr. Orellana:

Plictiseală persistentă.

Tristețe frecventă sau episoade de plâns.

Izolare socială sau lipsă de comunicare.

Sensibilitate extremă la respingere sau dificultăți în gestionarea eșecurilor.

Iritabilitate crescută, furie sau ostilitate excesivă.

Uitare și confuzie.

Pierderea interesului și a plăcerii în activități.

Gânduri delirante.

Conversații sau idei despre fugă de acasă.

Gânduri sau expresii despre moarte sau intenția de a se sinucide, fie în mod activ, fie pasiv.

Este important de reținut că prezența unuia sau mai multor dintre aceste simptome nu confirmă automat prezența depresiei, dar arată nevoia de evaluare pentru a determina cauza subiacentă. „Diagnosticul și tratamentul depresiei la copii trebuie realizate de o echipă de profesioniști experimentați în acest domeniu și întotdeauna printr-o evaluare clinică adecvată. Aceasta este o afecțiune relativ comună, iar prognosticul este de obicei favorabil cu o intervenție și tratament adecvat. Colaborarea strânsă cu părinții sau membrii familiei este esențială în abordarea acestei probleme”, subliniază dr. Orellana.

Un tratament integrator pentru depresia copilăriei

Un tratament integrator pentru depresia în copilărie implică o abordare cuprinzătoare a sănătății mintale, care implică atât copilul sau adolescentul afectat, cât și familia și mediul lor imediat, conform modelului biopsihosocial.

În acest sens, tratamentul ar trebui să includă următoarele elemente:

Psihoeducație: Este esențială pentru ca atât pacientul, cât și familia să înțeleagă natura depresiei și să cunoască planul terapeutic, împreună cu obiectivele specifice. „Această etapă ajută la îmbunătățirea aderenței la tratament și la abordarea credințelor sau miturilor legate de depresie”, explică dr. Fernando Orellana.

Psihoterapie: Există o varietate de tehnici și abordări în psihoterapia pentru tratarea depresiei la copii și adolescenți, adaptate la severitatea afecțiunii. Terapia poate fi individuală, de grup sau de familie și vizează aspectele cognitive, comportamentale, emoționale și relaționale afectate în timpul episodului depresiv. Psihoterapia este un proces continuu, adaptat la progresul și nevoile individuale ale persoanei afectate și ale familiilor lor. „Continuitatea este crucială pentru consolidarea efectelor și pentru menținerea schimbărilor pe termen lung”, adaugă medicul psihiatru.

Medicamentație: Utilizarea medicamentelor în tratarea depresiei la copii și adolescenți este rezervată cazurilor de depresie moderată sau severă. Terapia medicamentoasă este adesea asociată cu psihoeducație și psihoterapie și poate fi considerată atunci când acestea din urmă nu dau rezultate. Există antidepresive eficiente pentru această grupă de vârstă, iar medicul va prescrie cel mai potrivit tratament în funcție de nevoile individuale ale pacientului. „Este important de subliniat că aceste medicamente nu sunt narcotice și nu determină dependență sau schimbări de personalitate la copil”, completează expertul.

Tratamentul integrator al depresiei la copii și adolescenți presupune o abordare echilibrată, care să acopere toate aspectele esențiale ale sănătății mintale și să ofere sprijin atât pacientului, cât și familiilor lor în procesul de recuperare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel