Studiu: Sarcina provoacă modificări de lungă durată în structura creierului femeii

Data publicării:
Fotografie de la Pavel Danilyuk: Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk: Pexels

Pentru prima dată, un studiu evidențiază modul în care sarcina provoacă modificări de lungă durată în structura creierului, probabil asociate cu îmbunătățirea capacității mamei de a proteja și de a interacționa cu copilul ei.



Femeile, după primul lor copil, nu mai sunt la fel. Pe lângă corp, de fapt, și creierul lor se schimbă: acest lucru a fost dezvăluit pentru prima dată de cercetătorii de la Universitat Autonoma de Barcelona și IMIM, care explică cum în timpul primei sarcini structura creierului suferă modificări asociate cu o îmbunătățire a capacității viitoarei mame de a proteja și de a interacționa cu copilul ei.

Că sarcina implică schimbări hormonale și adaptări biologice nu este nimic nou, dar până acum efectele asupra creierului erau complet necunoscute: în acest studiu echipa de cercetători a analizat structura creierului femeilor înainte și după prima sarcină, demonstrând cum acest lucru provoacă modificări ale morfologiei creierului unei femei (și în special materiei cenușii), cel puțin timp de doi ani după naștere.

Folosind imagistica prin rezonanță magnetică, cercetătorii spanioli au arătat că, după 9 luni de gestație, unele regiuni ale creierului asociate cu cogniția socială arată o reducere semnificativă a materiei cenușii. Aceste schimbări, explică cercetătorii, corespund unui proces de adaptare la maternitate.

„Aceste modificări pot reflecta, cel puțin parțial, un mecanism de reducere sinaptică, care apare și în creierul adolescentului, în care sinapsele slabe sunt eliminate, dând spațiu rețelelor neuronale specializate și mai eficiente”, explică Elseline Hoekzema, unul dintre autorii studiului. 

Pentru a efectua studiul, cercetătorii au comparat imagini de rezonanță magnetică pe parcursul a peste 5 ani, implicând 25 de femei, înainte și după sarcină (care au rămas însărcinate fie pe cale naturală, fie cu diferite tratamente de fertilitate) și un grup de control de 20 de femei care nu au fost niciodată însărcinate.

Rezultatele au demonstrat o reducere semnificativă și simetrică a volumului materiei cenușii în regiunea frontală mijlocie a creierului și a cortexului parietal posterior, și în special a secțiunilor specifice ale cortexului prefrontal și temporal.

În ciuda pierderii materiei cenușii, cercetătorii nu au observat însă niciun deficit cognitiv, cum ar fi o scădere a memoriei sau a altor funcții cognitive, ci mai degrabă, „rezultatele noastre indică un proces de adaptare a creierului legat de beneficiile datorate unei mai bune înțelegeri a nevoilor copilului, precum înțelegerea stării emoționale. În plus, ele oferă indicii cu privire la baza neuronală a maternității, sănătatea mintală perinatală și plasticitatea creierului în general”, conchide autorul Oscar Vilarroya.

Citește și: 

Sarcinile apropiate: Cât ar trebui să aștepți între un copil și altul

Există într-adevăr un interval de timp exact de calculat pentru sarcinile apropiate? Potrivit experților, da. Haideți să descoperim în articolul de mai jos cât ar fi ideal să aștepți între o sarcină și alta... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: efecte sarcina sarcina studiu





DC Media Group Audience
pixel