Topul celor mai „înșelătoare” nume de copii: Par rare, dar sunt peste tot! Educatoarele spun că le aud zilnic în clase: „Părinții se miră că în grupă mai sunt încă două fetițe cu același nume”

Data publicării:
Topul celor mai „înșelătoare” nume de copii: Par rare, dar sunt peste tot! Educatoarele spun că le aud zilnic în clase: „Părinții se miră că în grupă mai sunt încă două fetițe cu același nume” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Topul celor mai „înșelătoare” nume de copii: Par rare, dar sunt peste tot! Educatoarele spun că le aud zilnic în clase: „Părinții se miră că în grupă mai sunt încă două fetițe cu același nume” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Tot mai mulți părinți din România caută nume „speciale” pentru copiii lor, dar realitatea din grădinițe și școli arată că multe dintre ele au devenit deja... prea populare.



„Am ales un nume rar, ca să fie altfel decât ceilalți copii.”

Așa gândesc mulți părinți atunci când își botează copilul. Dar realitatea din sălile de clasă arată altceva.

Tot mai mulți educatori și învățători observă același fenomen: părinții cred că au descoperit un nume unic, dar, surpriză, îl mai poartă încă doi-trei copii în aceeași grupă sau clasă.

O educatoare din București, care lucrează de peste zece ani la grădiniță, a povestit cum vede acest trend în fiecare an: „Sunt nume pe care, când le aud, îmi dau seama că părinții au vrut ceva deosebit. Și sunt, dar doar aparent. Le mai aud de două-trei ori în aceeași săptămână.”

Ea spune că nu este vorba despre clasicele Maria sau Andrei, ci despre nume moderne, inspirate adesea din rețelele sociale, filme sau chiar din alte limbi. „În ultimii ani, aud foarte des nume ca Iris, Eva sau Sofia. La băieți, sunt la mare căutare Eric, Ian sau Tudor, care e clasic, dar parcă revine puternic.”

CITEȘTE ȘI Cele mai populare nume din anii ’80. Ce înseamnă și ce poveste spun despre România acelor vremuri

„Unii părinți se miră că în grupă mai sunt încă două fetițe cu același nume”

Educatoarea nu critică alegerile, ci mai degrabă vrea să atragă atenția asupra unui paradox: „Unii părinți îmi spun că au ales acel nume pentru că era rar și acum se miră că în grupă mai sunt încă două fetițe cu același nume.”

Un alt exemplu este numele Ayan, pe care mulți părinți îl cred unic și exotic. Dar, în realitate, în multe grădinițe din orașe mari, sunt chiar mai mulți băieței cu acest nume decât cu cel de Matei sau David.

Dorința de unicitate este normală și explicabilă

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Psihologul Adina Toma spune că dorința de unicitate este normală și explicabilă: „Numele este primul cadou simbolic pe care îl facem copilului. Ne dorim să fie special, să fie altfel, dar uneori căutarea exagerată a originalității duce la alegeri care se transformă în tendințe. Și când ceva devine tendință, nu mai e deloc unic.”

Ea le recomandă părinților să aleagă un nume care rezonează cu valorile lor, nu neapărat cu moda: „E în regulă să vă placă un nume popular, nu trebuie să-l evitați doar pentru că îl mai au și alții. Dar dacă vă doriți cu adevărat un nume rar, ar fi bine să verificați înainte cât de des este folosit. O simplă căutare pe Facebook sau o întrebare în comunitățile de părinți vă poate da o idee.”

Nume „unice”, dar frecvent întâlnite în grădinițele românești

Conform educatorilor, iată câteva nume considerate „altfel” de părinți, dar care sunt foarte populare în prezent:

Pentru fete: Eva, Lia, Ines, Iris, Amira, Eliza, Ema, Sofia, Daria.

Pentru băieți: Eric, Liam, Ayan, Ian, Natan, Luca.

Statisticile oficiale confirmă această tendință. Potrivit datelor de la Direcția pentru Evidența Persoanelor, nume ca Sofia, Eva, Matei sau Luca se află în topul preferințelor părinților români în ultimii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel