Tot mai multe cazuri de rujeolă înregistrate în ultima săptămână

Data publicării:
Tot mai multe cazuri de rujeolă înregistrate în ultima săptămână / FOTO: freepik.com @EyeEm
Tot mai multe cazuri de rujeolă înregistrate în ultima săptămână / FOTO: freepik.com @EyeEm

În perioada 6 decembrie 2023 - 14 aprilie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 122.387 de doze de vaccin ROR, din care 19.544 utilizate pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni.



Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 - 14 aprilie 2024 s-au confirmat 12.346 cazuri de rujeolă.

În ultima săptămână, s-au înregistrat 949 de cazuri noi şi un deces, potrivit Agerpres.

Ultimul deces a fost raportat la un bărbat în vârstă de 41 de ani, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică, contact cu fiul său cu simptomatologie clinică de rujeolă, având următoarele comorbidităţi: obezitate morbidă, BPOC, HTA. Potrivit INSP, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 13 decese din cauza rujeolei.

Cele 12.346 cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în toate judeţele şi în Bucureşti. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov - 1.854 şi Mureş - 1.132, precum şi în Bucureşti - 1.305.

În perioada 6 decembrie 2023 - 14 aprilie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 122.387 de doze de vaccin ROR, din care 19.544 utilizate pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni.

Ce este rujeola

Rujeola sau pojarul este o boală a copilăriei cauzată de un virus care face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae. Boala afectează celulele pulmonare și faringiene și se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. Persoanele infectate sunt contagioase timp de câteva zile, înainte de apariția simptomelor. Potrivit Centrului pentru Controlul și prevenirea Bolilor (CDC), virusul rujeolic poate trăi până la două ore în aer, într-un spațiu în care o persoana infectată a tușit sau a strănutat.

Pacienții sunt considerați contagioși de la 4 zile înainte până la 4 zile după apariția erupției cutanate. De notat, uneori, pacienții imunocompromiși nu dezvoltă erupția cutanată. Rujeola este cauzată de un virus ARN monocatenar, învelit, cu 1 serotip. Este clasificat ca membru al genului Morbillivirus din familia Paramyxoviridae. Oamenii sunt singurele gazde naturale ale virusului rujeolei.

Care sunt simptomele

De obicei, primul simptom care apare este febra ridicată (începe la aproximativ 10 până 12 zile după contractarea virusului și durează 4 până la 7 zile). Tot în stadiul inițial al bolii mai pot apărea simptome precum:

rinoreea (îi curge nasul);

tusea;

înroșirea și lăcrimarea ochilor;

apariția unor pete mici in interiorul gurii.

Câteva zile mai târziu, se poate observa o erupție cutanată, de obicei pe față și pe ceafă; ulterior, aceasta se va răspândi până la nivelul membrelor superioare și a celor inferioare. În majoritatea cazurilor, această erupție apare la 14 zile după expunerea la virus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel