Vaccinul împotriva HPV va fi gratuit până la 26 de ani în România

Data publicării:
Vaccinul împotriva HPV va fi gratuit până la 26 de ani în România / FOTO: freepik.com@black.salmon
Vaccinul împotriva HPV va fi gratuit până la 26 de ani în România / FOTO: [email protected]

Începând cu luna mai 2025, vaccinul împotriva infecției cu HPV este disponibil gratuit în România pentru toate persoanele cu vârste între 11 și 26 de ani.



 Această măsură a fost adoptată de Parlament ca răspuns la statisticile alarmante care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența și mortalitatea cauzate de cancerul de col uterin.

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Anterior, vaccinarea gratuită era oferită doar fetelor cu vârste între 11 și 18 ani. Extinderea gratuității până la 26 de ani reprezintă un pas important în prevenirea infecțiilor cu HPV, care sunt responsabile pentru peste 90% dintre cazurile de cancer de col uterin.

Citește și Gastroenterocolita la copii. Dr. Raluca Ghionaru explică ce e cu adevărat eficient, cum recunoști semnele periculoase și ce NU trebuie să facă părinții niciodată / VIDEO

În ciuda disponibilității vaccinului, România are în continuare cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din Uniunea Europeană, cu doar 7,5% dintre adolescenți vaccinați. Această situație este atribuită în mare parte lipsei de informare și prezenței dezinformării în rândul populației.

Pentru femeile cu vârste între 27 și 45 de ani, vaccinul este compensat în proporție de 50%, ceea ce reduce semnificativ costurile pentru această categorie de vârstă .

Specialiștii subliniază importanța vaccinării atât pentru fete, cât și pentru băieți, deoarece infecția cu HPV poate duce la diverse tipuri de cancer, inclusiv cancer de col uterin, anal, penian și orofaringian.

Vezi și „Sunt pediatru format la Harvard. Alimentul sănătos nr. 1 pe care mai mulți copii ar trebui să îl consume!” Chiar și cei mai „mofturoși” copii îl adoră!

Pentru a beneficia de vaccinul gratuit, persoanele eligibile sunt încurajate să se adreseze medicului de familie sau să contacteze direcțiile de sănătate publică locale pentru mai multe informații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate





pixel