Deși mulți părinți consideră varicela o etapă inevitabilă și inofensivă a copilăriei, realitatea medicală contrazice această percepție. Varicela poate aduce complicații serioase, iar înțelegerea corectă a bolii este foarte importantă pentru protejarea sănătății copiilor. În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc a discutat cu dr. Raluca Ghionaru, medic formator, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) și Membru al Comisiei Superioare de Disciplină a Colegiului Medicilor din România (CMR), despre aspectele importante ale varicelei.
„Ar trebui să știm că perioada de contagiozitate este destul de lungă, pe toată perioada cât copilul are leziunile.
De asemenea, înainte de apariție a leziunilor, există o perioadă de incubație. Adică, din momentul în care am luat contact cu virusul până apar primele manifestări, poate să treacă o perioadă care poate să fie până la 21 de zile. În general este 7-14 zile, dar ea poate fi extinsă până la 21 de zile.
Cred că acesta este primul lucru pe care ar trebui să-l știm. Dacă în grădiniță a apărut un caz astăzi, atunci pe parcursul întregii luni sau aproape întreaga lună ne putem aștepta să facă și copilul din dotare varicelă”, avertizează dr. Raluca Ghionaru.
Varicela nu debutează întotdeauna cu erupția caracteristică.
„De obicei, boala nu debutează exact cu erupția, ci debutează tot cu niște simptome nespecifice de genul febră, dureri musculare, stare generală mai proastă, care sunt o zi, două, trei și în momentul în care apare erupția, în general, se opresc simptomele acestea generale, dispare febra.
Erupția apare inițial sub forma unor leziuni mici, pete centrate ca un coșuleț mai mai mic care evoluează, apar veziculele, petele acelea se umflă și fac o veziculă cu lichid. Pe parcursul evoluției bolii, vezicula se rupe și formează o crustă și apoi crusta cade și lasă o pată maronie care e persistentă pentru o perioadă mai lungă pe pielea copilului.
SURSA FOTO: freepik.com @user34805472
Pe tot parcursul bolii pot exista două, trei, patru valuri de rupție la câteva zile. La fiecare val de erupție se poate însoți cu un puseu febril sau cu o stare generală mai proastă, adică putem avea o indicație că s-ar putea să mai apară un nou val de rupție.
Așa că, pe parcursul bolii, care poate să fie până spre 2, chiar 3 săptămâni, în funcție de gradul de severitate, avem leziuni în diverse stadii de evoluție. De la cele nou formate până la cruste sau pete unde au fost cruste”, explică dr. Raluca Ghionaru.
„E important, în primul rând, să izolăm copilul din aceleași două motive. Boala se transmite foarte ușor. Se spune că pe scara unui bloc, cine n-a făcut varicelă și s-a întâlnit cu un caz de varicelă poate să facă. E o transmitere aerogenă, pe calea aerului foarte ușoară. Și este acea perioadă de imunodepresie care expune copilul la ceilalți germeni din jur. Și atunci îl izolăm pentru binele celor din jur și pentru binele lui.
Păstrăm o igienă corectă. Încercăm să tăiem unghiuțele cât mai scurt posibil, pentru că leziunile astea mănâncă și dacă ziua suntem cumva în control, peste noapte e posibil să se scarpine și să rupe cojițele.
Din păcate, dacă ele nu cad natural, pot lăsa niște cicatrici care rămân definitive sau mult mai persistente decât cele naturale, în funcție de cât de adâncă a fost leziunea.
Folosim acele instrumente medicale pe care ni le recomandă un medic, adică unguente pentru piele, medicamente pe care i le dăm pe cale orală pentru combaterea febrei, pentru combaterea mâncărimii, un adjuvant pentru imunitatea generală a organismului. Există mai multe tipuri de medicamente care pot fi recomandate”, mai spune medicul.
SURSA FOTO: freepik.com @family_boo
Deși varicela evoluează relativ ușor la copii, pot apărea complicații.
„Urmărim copilul ca să remarcăm eventuale complicații. Pentru că deși este o boală care evoluează relativ ușor, mult mai ușor la copil decât la adult - un adult cu varicelă bolește mult mai greu decât un copil - totuși, pe parcurs pot apărea complicațiile.
Complicațiile pot însemna așa: suprainfecția leziunilor. Dacă s-a scărpinat și a avut o mânuță murdară, poate să pună acolo un microb și să suprainfecteze leziunile care trec mai greu, trebuie tratate, devine complicat.
O altă complicație este pneumonia variceloasă. În general, complicațiile acestea, în afară de suprainfecție, apar la persoanele care au imunitate mai scăzută. Nu sunt foarte frecvente, dar pneumonia variceloasă sau encefalita variceloasă pot însemna evoluție lungă a bolii, pot însemna sechele respiratorii sau neurologice.
De asemenea, pe parcursul vieții, o dată avută infecția, virusul rămâne undeva cantonat într-o formă latentă în organism și în perioadele de oboseală, de imunodepresie sau de reîntâlnire cu virusul apare erupția aceea pe care o numim zoster. Pe care o vedem frecvent la adulți, care este la fel de deranjantă. În plus, este dureroasă de cele mai multe ori, pentru că ea apare pe traiectul unei terminații nervoase”, explică dr. Raluca Ghionaru.
„Sunt părinți care organizează `petreceri de varicelă` pentru ca cei mici să ia boala `la timp`. Cât de periculoasă e această practică și ce riscuri nu se văd la prima vedere?” a întrebat moderatoarea Loredana Iriciuc.
Dr. Raluca Ghionaru: „Pentru că se consideră că este o boală cu evoluție simplă, ușoară, părinții nu-și dau seama că pot exista aceste complicații despre care vorbeam. În plus, fiindcă suntem din carne și oase și nu suntem din șuruburi și tablă, nu ne comportăm toți la fel în fața unei infecții.
Și de aceea, dacă noi două facem varicelă, una dintre noi poate să aibă o formă foarte ușoară, cu o evoluție scurtă, de o săptămână, sau poate că a fost vaccinată anterior și atunci evoluția este extrem de lejeră, în câteva zile, maximum o săptămână, scapă și de erupție și de simptome. Sau, cealaltă dintre noi poate să aibă o evoluție severă, poate să facă pneumonia variceloasă, poate să aibă mâncărimi severe.
Nu e o boală ușoară, e chiar o boală care poate să ducă la complicații. Și mai târziu, așa cum spuneam, câtă vreme am făcut varicela, oricând suntem expuși la apariția zosterului”.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
„Cum rămâne cu vaccinul antivaricelă și de ce nu e încă inclus în schema națională obligatorie?” a mai întrebat Loredana Iriciuc.
Dr. Raluca Ghionaru: „Nimic nu e perfect pe lumea asta și probabil că niciunul dintre statele care au sisteme de sănătate foarte puternice nu au un program complet de vaccinare.
Există vaccinuri care sunt cuprinse în programul național de imunizare și care sunt oferite gratuit sau compensat pacienților de diverse vârste și categorii și există și vaccinuri pe care le facem suplimentar, prin efortul financiar al părinților.
Vaccinul este eficient, în sensul că în momentul în care ne vaccinăm avem șanse să nu facem boala sau dacă intrăm în contact cu un un alt pacient care este bolnav și facem boala, facem o formă mult mai ușoară de boală.
De asemenea, există recomandarea ca în primele 3-4 zile de la contactul infectant să ne vaccinăm, pentru că există șansa să nu dezvoltăm boala, pentru că anticorpii pe care îi produce vaccinul apar destul de rapid după vaccinare. Adică, dacă luni am intrat în contact cu o persoană cu varicelă și am aflat până joi lucrul acesta, am posibilitatea să mă vaccinez și am posibilitatea chiar să nu fac boala, să fiu protejat.
Da, e adevărat, nu este un vaccin care este asigurat de statul român, dar nu este nici unul dintre cele mai scumpe. Este un vaccin cu un preț rezonabil, se găsește și ăsta este un lucru foarte important, pentru că au fost și perioade în care îl căutam cu lupa prin farmaciile din București și din țară și este la îndemâna oricui de a-l face”.
„Din punctul meu de vedere, nu! Dar, există idealul de a vaccina copilul atunci când avem ocazia, astfel încât să putem preveni apariția varicelei”, a punctat dr. Raluca Ghionaru.
„Îl putem scoate afară dacă are stare generală bună, dar nu-l punem în contact cu alte persoane. Dacă avem o curte în care stăm singur sau dacă îl putem duce, nu știu, în parc sau la marginea pădurii, dar undeva unde nu e în contact cu alte persoane, unde îl poate transmite, da!
Și, sigur, vremea de afară să ne permită, să nu fie foarte cald, să se deshidrateze sau să nu fie frig și să răcească și să mai adăugăm ceva”, mai spune dr. Raluca Ghionaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.