”Vei fi capabil să faci orice îți propui”: Să le spui copiilor că se pot descurca în orice situație este periculos

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Mesajele de încurajare sunt esențiale pentru ca copiii să capete încredere în sine. Cu toate acestea, exagerarea nerealistică poate fi foarte dăunătoare.



Recunoașterea punctelor forte ale copiilor este esențială pentru a contribui la încrederea lor în sine. Copiii au nevoie de părinți pentru a transmite încredere și motivație în lucrurile pe care le fac.

 Cu toate acestea, prea multe dintre aceste tipuri de fraze pot fi dăunătoare. Citiți mai departe și aflați mai multe despre pericolul de a le spune copiilor dvs. că se pot descurca cu orice. 

A spune unui copil „vei fi capabil să faci orice îți propui” sună foarte bine și are, de asemenea, o anumită coerență. Dar utilizarea excesivă a comentariilor pozitive poate duce la efecte opuse celor așteptate.

Este adevărat că pentru atingerea unui scop este important ca o persoană să fie convinsă că o poate face. Dar a-i spune unui copil că tot ceea ce își dorește este la îndemâna lui poate provoca mai multe probleme decât soluții.

Împuterniciți copiii și creșteți-le încrederea

La fel ca și adulții, și copiii au nevoie de motivație externă. În acest sens, este de așteptat ca figurile grijulii și protectoare să poată oferi încurajare prin acțiuni și cuvinte.

În momentul în care un copil merge pe bicicletă pentru prima dată fără roți de susținere, el sau ea se va aștepta ca adultul care îl însoțește să-i dea încredere și să exclame fraze de genul „Hai!, poți !”. Acest lucru îi va da curaj să încerce să mențineți echilibrul. La fel, se va simți mai încrezător când își va auzi mama aplaudandu-l din tribune în timp ce el joacă fotbal.

Copiii se confruntă cu provocări în fiecare zi. Ei învață în mod constant, își testează abilitățile și dobândesc altele noi. În plus, fac greșeli, o problemă inevitabilă a creșterii. Este clar că o stima de sine puternică este modelată, printre altele, de mesajele pozitive primite din exterior.

Să le spui mereu copiilor că se pot descurca cu orice poate fi periculos

Cu toate acestea, a face un copil să creadă că totul este posibil nu este întotdeauna convenabil. Folosirea fără discernământ a comentariilor pozitive poate fi cu adevărat periculoasă pentru sănătatea sa mintală. 

Poate te întrebi de ce un mesaj aparent benefic poate fi dăunător minții copiilor. Ce se întâmplă este că, în realitate, ei își construiesc credințe inflexibile, care îi vor face să tragă concluzii.

De exemplu, dacă gândul că pot face orice și-au propus este puternic înrădăcinat, prima dată când nu reușesc să atingă un obiectiv, vor simți că este ceva în neregulă cu ei. Pur și simplu, nu vor fi dispuși să tolereze frustrarea. Copiii trebuie să accepte că eșecul face parte din viață.

La rândul său, a-l face pe copil să creadă că este capabil să facă orice își propune să ascunde un mesaj criptat: dacă nu reușește ceva, este pentru că nu a încercat suficient. Și adevărul este că nu este corect să crezi că 100% din rezultat depinde de sacrificiul cuiva.

Cum putem evita să facem comentarii pozitive care sunt periculoase pentru copiii noștri?

Mesajele pozitive sunt o rădăcină fundamentală a stimei de sine sănătoase. Cu toate acestea, excesul lor o face să se poticnească. Deci ce facem? Ei bine, cea mai avantajoasă alternativă va fi întotdeauna să ne străduim spre echilibru.

Pentru a ajunge la punctul de mijloc, este important să folosiți laudele și comentariile motivaționale cu prudență și judecată la momentele potrivite. 

În plus, este esențial să înțelegem că este absolut normal ca copiii noștri să nu fie cabili să reușească facă absolut facă totul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel