Vrei să crești copii de succes? 4 moduri în care știința spune că mamele pot face asta

Data publicării:
Vrei să crești copii de succes? 4 moduri în care știința spune că mamele pot face asta / FOTO: freepik.com@prostooleh
Vrei să crești copii de succes? 4 moduri în care știința spune că mamele pot face asta / FOTO: freepik.com@prostooleh

Cum ar fi lucrurile specifice pe care părinții îi pot învăța pe copiii lor. Sau care dezvăluie ce le oferă părinții copiilor lor. 



Sau modul în care refuzul de a adopta o abordare parentală obișnuită poate fi esențial pentru succesul ulterior. Sau cum anumite tipuri de joacă îi pot ajuta pe copii să-și dezvolte o mai mare autodisciplină.

Aceasta? Este specifică mamelor: modul în care mamele, atât în mod intenționat, cât și automat (mai multe despre asta imediat), își pot ajuta copiii să crească mai pozitivi, mai rezistenți și chiar mai inteligenți.

1. Mamele își pot ajuta copiii să-și construiască „creiere mai mari”

Sursa foto: freepik.com@prostooleh

Ce înseamnă asta?!

Într-un studiu din 2012 publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au descoperit că copiii ale căror mame erau pozitive și grijulii aveau un hipocampus mai mare decât cei ale căror mame nu erau.

De ce contează acest lucru? Hipocampusul joacă un rol semnificativ în cogniție, memorie și învățare.

În multe privințe, această constatare nu este o surpriză. Toți avem performanțe ridicate atunci când ne simțim susținuți. Toți avem performanțe mai bune atunci când suntem încrezători și siguri pe noi. 

Dar atunci când acest proces începe când suntem tineri, cu mame pozitive și grijulii, atunci creierul nostru se schimbă de fapt, ceea ce creează o bază mai bună pentru dezvoltarea pe tot parcursul vieții. 

Da: mamele îi pot ajuta pe copii să-și dezvolte creiere mai mari (în anumite domenii) și mai bune.

2. Mamele își pot ajuta copiii să fie mai inteligenți - și să construiască relații mai bune.

Interacțiunile pozitive durează o viață întreagă; aceasta este constatarea de bază a unui studiu longitudinal multianual publicat în 2019 în Journal of Marriage and Family.

Interacțiunile pozitive cu o mamă până la vârsta de 16 ani au fost asociate cu o mai bună memorie a episoadelor (legarea unui eveniment de un eveniment sau o experiență specifică), rămânerea la școală mai mult timp și experimentarea.

3. Mamele îi pot ajuta pe copii să acceseze rapid sisteme importante ale creierului.

Într-un studiu Proceedings of the National Academy of Sciences din 2016, cercetătorii au stabilit două lucruri esențiale. În primul rând, copiii pot recunoaște instantaneu vocea mamei lor cu un grad uimitor de acuratețe (o constatare pe care părinții ai căror copii practică auzul selectiv ar putea să o conteste).

Mai important, vocea unei mame declanșează instantaneu activitate în părțile creierului care procesează emoțiile. Care iau decizii. Care stabilesc priorități. Care trec prin informații pentru a determina ce este valoros și ce nu.

Nu în ultimul rând, care afectează modul în care copiii gândesc și se simt despre ei înșiși.

În termeni simpli, atunci când o mamă vorbește, un copil poate părea că nu ascultă, dar părți cheie ale creierului său ascultă cu siguranță - și răspunde.

4. Mamele îi pot ajuta pe copii - de orice vârstă - să găsească o atitudine și o perspectivă mai pozitive.

Sursa foto: freepik.com

„S-a întâmplat ceva rău. Ați pierdut un client important. V-ați certat cu un angajat. Ești supărat. Ești deprimat. Așa că îți suni mama. De îndată ce îi auzi vocea, părți critice ale creierului tău se activează. Se activează comportamentele pozitive de reglementare”, explică cei de la INC.com.

Ce se întâmplă în continuare?

Într-un studiu din 2004 publicat în Communication Monographs, cercetătorii au pus mai întâi participanții să împărtășească o experiență personală negativă. Apoi i-au pus pe participanți să împărtășească aceeași poveste cu mamele lor. Apoi, participanții s-au întors și au împărtășit din nou aceeași poveste cu cercetătorii.

Ce s-a întâmplat? Atunci când au împărtășit povestea lor după ce au vorbit cu mamele lor, au împărtășit o versiune a poveștii care era mai pozitivă. Într-un limbaj de cercetător și mai ciudat, cercetătorii numesc această schimbare de perspectivă „crearea unui sens narativ comunicativ”, un mod elegant de a descrie modul în care vorbirea despre lucruri tinde să ne ajute să le dăm un sens. 

Dar cu o răsturnare de situație: atunci când participanții au discutat cu mamele lor, au „re-autorizat” evenimentul într-un mod mai pozitiv. Evenimentul în sine nu s-a schimbat; experiențele rele sunt experiențe rele.

Dar modul în care au procesat evenimentul și, mai important, modul în care s-au simțit cu privire la eveniment s-au schimbat. 

Ceea ce înseamnă că și sentimentele lor față de ele însele s-au schimbat, și în bine.

Un lucru despre care știința spune că mamele sunt poziționate în mod unic pentru a-și ajuta copiii să facă acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel