Zeci de cazuri de rujeolă înregistrate în ultima săptămână

Data publicării:
Zeci de cazuri de rujeolă înregistrate în ultima săptămână
Zeci de cazuri de rujeolă înregistrate în ultima săptămână

În perioada 6 decembrie 2023 - 7 aprilie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 117.521 de doze de vaccin ROR, dintre care 18.878 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni. Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în perioada 1 ianuarie 2023 - 7 aprilie 2024, s-au confirmat 11.397 cazuri de rujeolă. În ultima săptămână, s-au înregistrat 790 de cazuri noi. Potrivit INSP, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 12 decese din cauza rujeolei.

Cele 11.397 cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de judeţe şi în Bucureşti. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov - 1.800 şi Mureş - 1.125, precum şi în Bucureşti - 1.246, potrivit Agerpres.

În perioada 6 decembrie 2023 - 7 aprilie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 117.521 de doze de vaccin ROR, dintre care 18.878 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni. 

Citește și „Rujeola la copii. Cât este de periculoasă”

Rujeola sau pojarul este o boală a copilăriei cauzată de un virus care face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae. Boala afectează celulele pulmonare și faringiene și se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. Persoanele infectate sunt contagioase timp de câteva zile, înainte de apariția simptomelor. Potrivit Centrului pentru Controlul și prevenirea Bolilor (CDC), virusul rujeolic poate trăi până la două ore în aer, într-un spațiu în care o persoana infectată a tușit sau a strănutat.

Pacienții sunt considerați contagioși de la 4 zile înainte până la 4 zile după apariția erupției cutanate. De notat, uneori, pacienții imunocompromiși nu dezvoltă erupția cutanată. Rujeola este cauzată de un virus ARN monocatenar, învelit, cu 1 serotip. Este clasificat ca membru al genului Morbillivirus din familia Paramyxoviridae. Oamenii sunt singurele gazde naturale ale virusului rujeolei.

Care sunt simptomele

De obicei, primul simptom care apare este febra ridicată (începe la aproximativ 10 până 12 zile după contractarea virusului și durează 4 până la 7 zile). Tot în stadiul inițial al bolii mai pot apărea simptome precum:

rinoreea (îi curge nasul);

tusea;

înroșirea și lăcrimarea ochilor;

apariția unor pete mici in interiorul gurii.

Câteva zile mai târziu, se poate observa o erupție cutanată, de obicei pe față și pe ceafă; ulterior, aceasta se va răspândi până la nivelul membrelor superioare și a celor inferioare. În majoritatea cazurilor, această erupție apare la 14 zile după expunerea la virus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri

DC Media Group Audience
pixel