Zeci de mii de copii ucraineni, răpiți de Rusia și doar 400 repatriați. ONU: „Suntem îngrijorați!”

Data publicării:
Zeci de mii de copii ucraineni, răpiți de Rusia și doar 400 repatriați. ONU: „Suntem îngrijorați!” / FOTO: freepik.com @djvstock
Zeci de mii de copii ucraineni, răpiți de Rusia și doar 400 repatriați. ONU: „Suntem îngrijorați!” / FOTO: freepik.com @djvstock

Biroul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a declarat că este îngrijorat de faptul că nu există un sistem pentru a-i aduce înapoi pe copiii ucraineni care au fost luați în Rusia de la invazia Moscovei în țara vecină și că unii dintre cei care s-au întors au raportat abuzuri, informează Reuters.



Autoritățile ucrainene susțin că au identificat și verificat aproape 20.000 de copii care au fost duși în Rusia în timpul războiului. Ucraina a repatriat până acum mai mult de 400 de copii și nu știe exact câți mai sunt acolo, deoarece nu au acces la Rusia sau la zonele ocupate din sud și est, potrivit Reuters.

„Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) rămâne îngrijorat de faptul că nu există un sistem stabilit pentru a repatria copiii ucraineni care au fost transferați în alte regiuni din teritoriul ocupat de Rusia sau în Federația Rusă”, a declarat Nada Al-Nashif, adjunctul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, la Consiliul Drepturilor Omului al ONU din Geneva. „Printre copiii care s-au reunit cu familia lor după ce rudele au călătorit în Federația Rusă pentru a-i recupera, unii au descris experiențe de violență psihologică sau fizică experimentate în instituțiile de învățământ de acolo”.

Citește și Doi părinți din Israel s-au sacrificat pentru gemenii lor: Au reușit să-și salveze fetițele înainte ca teroriștii Hamas să intre în casa lor

Crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni

Moscova a negat în mod repetat că a luat cu forța copii ucraineni, susținând că i-a transferat pe copiii găsiți în orfelinate sau fără îngrijire parentală în Rusia pentru propria lor siguranță și i-a plasat pe cât de mulți posibil la rudele lor.

Curtea Penală Internațională l-a acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin, și pe Comisarul pentru Drepturile Copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului a cerut mai multă presiune internațională asupra Moscovei pentru a ajuta la aducerea copiilor acasă.

Vezi și „Plecăm mâine, mamă...” Ultimele cuvinte ale unui băiețel de 6 ani, înainte ca un proiectil să lovească într-un subsol din Herson - FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social
Tagurile articolului: copii onu parinti razboi rusia ucraina





DC Media Group Audience
pixel