Zoofobia: Cum să îi ajuți pe copii să nu se teamă de animale

Data publicării:
Fotografie de la Anastasia Shuraeva: Pexels
Fotografie de la Anastasia Shuraeva: Pexels

Copiii înțeleg adesea mult mai mult decât credem noi, iar comportamentele noastre îi pot face involuntar să se teamă de animale. Cum putem preveni acest lucru? Și, dacă copilul a dezvoltat deja fobia, cum să înțelegeți dacă este necesară intervenția unui psihoterapeut?



Uneori copiii stabilesc imediat o legătură foarte intensă cu animalele care, pe baza comunicării non-verbale, poate deveni extrem de intima și profundă. Alteori, însă, sunt îngroziți de asta și pot avea reacții de plâns la simpla vedere a unui câine sau a unei pisici. În următorul articol von înțelege cauza acestei fobii, posibilele soluții pentru a o evita și ce trebuie să faceți dacă copilul dumneavoastră a dezvoltat deja o fobie la animale.

De ce unii copii se tem de animale?

În primul rând, copiii nu pot fi obișnuiți cu prezența animalelor. Dacă copilul nu locuiește într-o casă în care există animale de companie și dacă nu le întâlnește nici măcar atunci când merge la prieteni și rude, poate dura ceva timp până se stabilește o relație cu acestea.

De fapt, copilul ar putea fi curios dar, în același timp, să se teamă și de acest nou tovarăș de joacă cu patru picioare. În plus, copiii pot fi intimidați de unele animale, deoarece au observat anterior comportamentul părinților lor sau al altor persoane semnificative.

Cei mici ni se par uneori distrași, dar adesea ei înțeleg mult mai mult decât credem. Este posibil ca aceștia să fi observat reacțiile fobice de la prieteni sau rude și să fi învățat că trebuie să le fie frică de animale și, în consecință, vor repeta acest comportament de fiecare dată când sunt în prezența lor.

Din nou, multe fobii la animale se dezvoltă ca urmare a experiențelor traumatice, cum ar fi o mușcătură sau o zgârietură. Cu copiii, acest lucru este mai probabil să se întâmple, deoarece aceștia pot fi brusc sau agresivi din neatenție, chiar și pur și simplu din cauza prea multei bucurii care vine de a putea interacționa cu un câine sau o pisică, poate pentru prima dată.

În consecință, animalul poate reacționa pentru că este speriat de acest comportament, perceput ca o provocare, și poate încerca să se apere. Primul instinct poate fi să trateze un câine sau o pisică așa cum tratează o jucărie și asta nu pentru că dorește să-i facă rău animalului, ci pur și simplu pentru că nimeni nu l-a învățat vreodată pe copil cum să relaționeze cu acesta.

Cum să ajuți un copil să nu se teamă de animale

Cu siguranță, a trăi de la o vârstă fragedă, sau chiar de la naștere, cu un animal de companie reduce drastic probabilitatea de a dezvolta o fobie la animale. Copilul se va obișnui imediat cu prezența lui, va vedea părinții care interacționează zilnic cu însoțitorul lor patruped și cu greu va avea motive să creadă că ar putea fi periculos. În acest fel, micuțul va învăța în mod natural să relaționeze cu câinele sau pisica, iar cu experiență va înțelege ce îi place și ce este mai bine să evite.

În cazul în care copilul se apropie de un animal de companie pentru prima dată, nu este nevoie să vă grăbiți: este bine să-l însoțiți în descoperirea acestui nou tip de relație.

Calmul și răbdarea sunt cu siguranță cei mai buni aliați ai adultului care încearcă să facă un copil și un animal să interacționeze, încercând să găsească un echilibru pentru ca ambii să aibă o experiență plăcută. Mai mult, ar fi bine să lași copilul să se familiarizeze cu un animal destul de calm evitând, cel puțin în primele momente, abordarea cu patrupedele care ar putea fi puțin prea animate pentru o primă întâlnire.

Cum să înțelegeți dacă este necesară intervenția unui psihoterapeut?

Dacă, pe de altă parte, copilului îi este deja frică de animale în general sau de un animal în special, s-ar putea încerca calm să i se explice că nu este un pericol real și să fie ajutat să se familiarizeze treptat cu animalul.

Cu toate acestea, în unele cazuri poate fi necesar să consultați un profesionist. Dar cum se evaluează dacă este necesară intervenția unui expert? Ei bine, dacă aveți îndoieli, o idee ar putea fi să contactați un psihoterapeut: el vă va spune dacă este sau nu necesar să începeți un tratament cu copilul, tot pe baza semnificației și intensității pe care fobia le presupune pentru acel copil. 

Uneori, aceste tulburări pot să nu fie direct legate de animale, dar pot fi o manifestare a unui disconfort pe care îl simte cel mic. În orice caz, dacă copiii sunt învățați să respecte și să aibă grijă de animale, explicându-le că o pisică sau un câine are nevoi exact așa cum le poate avea un om și, prin urmare, nu ar trebui tratați ca pe un joc, va fi posibil să se stabilească imediat un relație din care atât animalul, cât și copilul vor putea obține bunăstare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: animale copii frica de animale zoofobie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel